KakanjLive | Subota, 06.06.2020. godine

Gradski orkestar Stolac gostovao u Kaknju

26.03.2018. - Realizirajući projekat Za građansko zajedništvo i interkulturalnu saradnju u Kaknju je gostovao Gradski orkestar Stolac

U nedjelju 25. marta u Kaknju  je gostovao Gradski orkestar Stolac. Riječ je o duvačkom orkestru, koji je prošle godine u Stocu ugostio kakanjsku Rudarsku glazbu. Ovoga puta, realizirajući projekat kojeg podržava Ambasada Sjedinjenih američkih država u BiH: „Za građansko zajedništvo i interkulturalnu saradnju“ Orkestar iz Stoca stanovnike Kaknja je obradovao nastupom u Maloj Ulici i ispred zgrade Pošte.

Vođeni stručnim radom dirigenta orkestra Zvonke Kneževića izveli su program sadržan od niza popularnih i sveveremenskih kompozicija uz koje su građani Kaknja aplaudirali i pomalo pjevušili.
Gospođa Nefiza Dautović, koja ulaže puno vlastitog rada u održavanje ovog orkestra, pripremu i realiziranje projekata u kojima učestvuje orkestar o gostovanju u Kaknju imala je samo riječi hvale:

- U Kaknju smo primljeni iznad naših očekivanja. Lijepo smo se osjećali. Zahvalni smo domaćinima. Očekujemo da ove godine u šestom mjesecu kakanjski orkestar Rudarske glazbe bude naš gost i dio festivala kojeg organiziramo u Stocu, a riječ je o „FEMUS“-u kojeg podržava i OSCE. U Kakanj smo došli kao orkestar koji implementira projekat podržan od strane ambasade SAD-a, pod nazivom „Za građansko zajedništvo i interkulturalnu saradnju“. Mi ustvari muzikom koju izvodi orkestar ništa drugo i ne činimo, nego svakodnevno i kroz naše probe i kroz naše nastupe neumorno i konstantno radimo na tolernaciji i zajedništvu.

Članovi dva orkestra, iz Stoca i Kaknja, organizovali su i višesatno druženje u Omladinskom centru. Na početku susreta domaćini su rekli da su Stolac i Kakanj povezani kulturno historijskim spomenicima koji svjedoče o državnosti BiH – stećcima, i da su povezani ljudima, onima koji su posljednjim ratom napustili Kakanj, nove domove pronašli u Stocu, ali uz saradnju dva orkestra imaju priliku održavati vezu sa zavičajem. Zato je dolazak orkestra iz Stoca, u okviru projekta – za građansko zajedništvo i interkulturalnu saradnju u potpunosti opravdao cilljeve njegove realizacije.

KakanjLive/Rudarska glazba Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u