KakanjLive | Utorak, 26.05.2020. godine

Gradska galerija: Izložba Alečkovićevih slika do kraja decembra

26.11.2015. - Slike autora Izeta Alečkovića u Gradskoj galeriji likovne umjetnosti biće izloženo do kraja decembra

izlozba_dan_dr

U sklopu obilježavanja 25. novembra Dana državnosti BiH, upriličena je izložba slika autora Izeta Alečkovića u Gradskoj galeriji likovne umjetnosti. Na izložbi je prisustvovala i delegacija iz bratske Općine Aliaga iz Republike Turske, načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, kao i mnogobrojni gosti. Svi pomenuti posjetili su i Muzej Kaknja.

Alečković se kakanjskoj publici predstavio radovima koji iskazuju ljudski vrisak i krik, bol i smrt, istinu pokrivenu debelim slojem boje, koju ovaj slikar nanosi izuzetno naglašenim gestom.Ovu vrstu slikarstva možemo nazvati primjerom apstraktnog ekspresionizma, ali zapažamo skrivenu figurativnost, tragove ljudskih skeleta, pokidanost ljudskih udova i organa sa izuzetnom slikarskom vještinom spojeno i sjedinjeno do neprepoznatljivosti. Površinski, rekli bismo, ova djela doživljavaju se kao pljusak likovne igre i bogatog kolorističkog višezvučja, a u kontekstu su ta djela ipak tužna fuga o kraju čovjekove egzistencije, o kraju života.

Izet Alečković je rođen 1.6.1944. godine u Sarajevu. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo. Izlagao je na 31 samostalnoj izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i nizu zajedničkih izložbi. Važno je napomenuti da će posjetiocima biti omogućeno da posjete izložbu Izeta Alečkoviča do kraja mjeseca decembra.

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u