KakanjLive | Nedjelja, 31.05.2020. godine

Gradska biblioteka: Verčeras sa Dževadom Karahasanom

17.11.2015. - JU „ Gradska biblioteka“ Kakanj - „ Tvornica kulture Kakanj „ u svom pogonu 2015., organizira predstavljanje romana: Što pepeo priča, autora Dževada Karahasana

dzevadkarahasan

Promotor je prof. Fahrudin Kujundžić, a moderator Zinaid Delibašić. Promocija će biti održana u čitaonici Gradske biblioteke u četvrtak 19. novembra/studenog sa početkom u 18,00 sati

Između korica knjige „Što pepeo priča“ smještena je trilogija o mistiku Omaru Hajamu (Hajjam): „Sjeme smrti“, „Utjeha noćnog neba“ i „Miris straha“.

Prvi dio kao zasebna knjiga objavljena je u Sarajevu prošle godine, a prvi i drugi u Zagrebu. Ovo je prvi put da treći dio ugleda svjetlo dana. Svi naslovi su simbolični i nose određenu mistiku i poruku. Prvi dio „Sjeme smrti“, iako nosi proturječan naslov, jer sjeme je ono iz čega nešto raste, iz čega izbija život, itekako ima smisla, jer onog momenta kada smo rođeni u sebi nosimo smrt, a zadaća kulture je da nas nauči da joj se možemo radovati. Drugi dio, „Utjeha noćnog neba“, nudi jednu široku epsku sliku epohe u kojoj je Hajam živio, u kojoj počinje dekadencija, raspad islamske kulture, ovog islamskog svijeta, velikih carevina, javljaju se birokrati neba koji vjeruju da su vlasnici konačne istine i počinju propisivati šta se ima vjerovati, kako i dokle, javljaju se različite forme fundamentalizma.

- U trećem dijelu romana imamo upravo atmosferu u kojoj sav svijet miriše na strah, ali se Hajam iz tog svijeta sklanja u samoću i prijateljstvo s jednim mladim Bosancem koji mu otkriva važnost onog neposredno datog, jednostavnog - dodao je Karahasan.

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u