KakanjLive | Srijeda, 12.08.2020. godine

Gradska biblioteka-Prva radionica Teen biblioteke

11.12.2018. - Teen biblioteka je projekat koji je predstavljen u oktobru, a prvom radionicom počinje niz od ukupno šest planiranih, kojima će biti obuhvaćeno više tinejdžerskih timova koji su prethodna dva mjeseca čitali odabrane knjige i o njihovom sadržaju razgovarali sa većim brojem svojih vršnjaka. Projektom je obuhvaćeno 60 učenika

SAM_0261Neke od knjiga koje su tinejdžeri čitali i analizirali

JU „ Gradska biblioteka“ Kakanj realizira prvu radionicu predstavljanja knjiga u okviru projekta TEEN BIBLIOTEKA. Nakon što su mladi članovi Timova za čitanje i predstavljanje knjiga, iščitali svoje knjige, organizira se prva radionica u kojoj će se govoriti o knjizi:„ Skroz istiniti dnevnik jednog indijanca na pola radnog vremena“ autora Sherman Alexi.

Knjigu predstavljaju kakanjski srednjoškolci uzrasta I i II razred, a njihov mentor je prof. Adis Bešić.Program organiziramo 13. decembra, četvrtak, 2018. godine, sa početkom u 11,00 sati

Sadržaj

Bistri četrnaestogodišnjak Arnold Spirit, Junior, odrastao je u rezervatu Spokane Indijanaca. Život u rezervatu sam po sebi nije pretjerano bajan, a da bi stvari bile gore, Junior je redovita meta nasilnih vršnjaka. On je umjetnička duša i obožava crtati, a život će mu se stubokom promijeniti kad se iz svoje škole, na poticaj tamošnjeg srednjoškolskog nastavnika, prebaci u školu izvan rezervata, koju pohađaju isključivo (dobrostojeći) bijelci i u kojoj je jedini Američki Indijanac do tad bio školska maskota. Iako očekuje kako će mu se život nakon toga pretvoriti u katastrofu, na vlastito će se iznenađenje sprijateljiti sa svima, kako sa štreberima tako i s popularnim učenicima te početi trenirati bejzbol. Kad se, međutim, sa svojim nekadašnjim kolegama susretne na sudu, Junior će se morati pozabaviti pitanjima o tome što tvori nečiju zajednicu, identitet i, naposljetku, narod.
U svom djelomice autobiografskom djelu Skroz istiniti dnevnik jednog Indijanca na pola radnog vremena, svome prvome romanu za mlade čitatelje, Sherman Alexie, američki autor (dobitnik prestižne PEN/Faulkner nagrade za djelo War Stories) i sam baš poput Juniora rođen u rezervatu Spokane Indijanaca u državi Washington, ponovno će se pozabaviti jednom od svojih omiljenih tema: rasizmom, siromaštvom i indijanskom tradicijom. Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme osvojio je mnoge nagrade, između ostalih i prestižni američki National Book Award, a svi su ga ugledni svjetski časopisi uvrstili među najbolje knjige objavljene 2007. godine.

dnevnikindijanca

Iz knjige

Shvatio sam da jesam Spoken Indijanac. Da pripadam tom plemenu. Ali pripadam i plemenu američkih doseljenika. I plemenu košarkaša. I plemenu štrebera.I plemenu karikaturista.
I plemenu hroničnih masturbatora.
I plemenu dečaka tinejdžera.
I plemenu ljudi s pacifičkog severozapada.
I plemenu ljubitelja umakanja tortilja čipsa u salsu.
I plemenu siromaha.
I plemenu posetilaca sahrana.
I plemenu voljenih sinova.
I plemenu dečaka kojima strahovito nedostaju njihovi najbolji prijatelji.
Bila je to velika lična spoznaja.
I tada sam znao da će sa mnom biti sve u redu.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u