KakanjLive | Četvrtak, 06.08.2020. godine

Gradska biblioteka-Forum o životu i obrazovanju Roma

15.11.2016. - Forum se održava, u srijedu, 16. novembra 2016. godine u Gradskoj biblioteci Kakanj sa početkom u 11.00 sati

006

Gradska biblioteka Kakanj u okviru projekta:„ Obrazovanje prije svega“, „život-slike i snovi „ -„džuvadipe - muj i suno”podrška djeci Romima u obrazovnom procesu -organizira Forum upravo na ovu temu.

Cilj Foruma je aktuelizirati socijalno – ekonomsku poziciju Roma u BH društvu i ukazati na značaj podrške romskoj djecu u obazovnom procesu

Na Forumu se očekuje prisustvo direktora osnovnih škola, školskih pedagoga, profesora razredne nastave sa iskustvom u radu sa romskom djecom, roditelja romske djece, predstavnika lokalne zajednice, javnih ustanova i nevladinih organizacija.

Položaj Roma u BiH društvu, je i nakon provedene Dekade Roma i silno potrošenih para i dalje težak, u svim njegovim segmentima.Naravno mi radimo u okviru svoje djelatnosti i rapoloživih kapaciteta, uz prijateljsku odgovornost spram Roma u Kaknju i fokus nam je na obrazovanju i promicanju kulture Roma.Obrazovanje Roma je područje gdje Gradska biblioteka Kakanj svoje kapacitete može i treba staviti u funkciju. Obzirom da kod Roma preovladava neshvaćanje važnosti obrazovanja njihove djece, neophodno je razviti i realizirati projekte koji bi Romima ukazali na značaj obrazovanja. Naravno vaspitanje ne bi smjelo ostati po strani. Kaže se da vaspitanje ide iz kuće. Pitamo koje kuće. Kuće koji Romi nemaju ili roditelja koji ne rade, nisu kod kuce, zbog prikupljanja osnovnih potrepština za život i sebe i svoje djece. Zato naši projekti imaju i vaspitni karakter, ma koliko to zvučalo nepotrebno. Praksa govori drugačije", kaže direktor Gradske biblioteke Senad N. Čišija uoči sutrašnjeg foruma, a kao uvod za sve to bi moglo biti dio mišljenja koja se na ormumu mogu reći.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u