KakanjLive | Petak, 22.01.2021. godine

Govore Romi korisnici stanova

18.03.2017. - Osam romskih porodica u Kaknju je jučer dobilo novi krov nad glavom u zgradi koja je izgrađena u proteklih sedam mjeseci u naselju Varda. Mnoge od ovih porodica su ranije živjele u nehumanim uslovima, a nakon nakon što su dobili novi dom nisu mogli sakriti svoju sreću. Razgovarali smo sa nekima od njih

U kakanjskom romskom naselju Varda, jučer je održana svečanost primopredaje ključeva i otvaranje pete po redu zgrade socijalnog stanovanja u koju je uselilo osam porodica Roma sa ukupno 41 članom. Stanove na korištenje su dobili: Adis Sejdić (stan površine 47.64 metra kvadratna), Jasmin Alimanović (47.82 m2), Kemal Sejdić (49.02 m2), Smail Sejdić (70.59 m2), Merima Husić (49.13 m2), Nedžad Ramić (70.72 m2), Elvira Sejdić (49.02 m2) i Ibro Ramić (70.54 m2). Stanovi se daju na korištenje, dok je Općina Kakanj ostaje vlasnik.

Mnoge od ovih romskih porodica su živjele u nehumanim uslovima, u drvenim kućama bez elementarnih infrastrukturnih priljučaka. Kada su dobili nove stanove na korištenje mnogi od njih jednostavno nisu mogli sakriti suze radosnice, a evo šta su neki od njih izjavili za KakanjLive.

Smail Ramić

Smail Ramić: Drago mi je da ćemo sada imati život dostojan čovjeka

''Danas sam presretan. I ja i moja supruga i djeca ne možemo opisati kako se trenutno osjećamo. Mojih sedam članova porodice i ja smo do prije nekoliko dana živjeli u jednoj prostoriji dimenzija pet puta šest metara. Malo je kazati da je to bilo neuslovno i nedovoljno za život. Danas smo zahvaljući Općini Kakanj i donatorima dobili stan koji ima 70 kvadrata i ima sve uslove da ovdje živimo život dostojan čovjeka. Jedini problem je što još niko od mojih ukućana ne radi. Ja sam već 36 godina na birou za zapošljavanje. Svi zajedno na otpadu prikljupljamo sekundarne sirovine koje prodajemo i od toga živimo. Želja mi je da se bar neko od mojih ukućana još zaposli i mojoj sreći ne bi bilo kraja.'' – rekao je Smail Ramić u izjavi za KakanjLive.

Kemal Sejdić

Kemal Sejdić: Sada moja djeca imaju topao dom, vodu i struju

''Zajedno sa dva mala djetata sam živio u jednoj prostoriji bez vode i električne energije. Hvala Bogu, općinskom načelniku i svim ljudima koji su omogućili da imamo krov nad glavom. Sada kada moja djeca imaju topao dom, vodu i struju mogu biti sretan. Drago mi je što će oni živjeti život koji zaslužuju.'' – riječi su Kemala Sejdića.

Merima Husić

Merima Husić: Ovo je ostvarenje mog sna, veliko hvala svima koji su nam pomogli

''Ovo je ostvarenje sna. Sada imamo prelijep stan i hvala općinskom načelniku Mandri i svim donatorima koji su pomogli da se napravi nova zgrada za nas Rome. Ranije sam zajedno sa još tri člana porodice živjela u jednoj neuslovnoj prostoriji, a sada imamo sve. Veliko hvala svima još jednom.'' – rekla je oduševljena Merima Husić nakon što je zajedno sa članovima svoje porodice pogledala prostorije novog stana.

Adis Sejdić

Adis Sejdić: Drago mi je da će moja djeca imati svoju sobu za smijeh, igru i učenje

''Pet godina sam proveo u drvenoj ''šupi'' dimenzija tri puta tri bez struje i vode. Drago mi je što će moje dvoje djece imati toplu vodu, svoju sobu za igru, smijeh i učenje i zaista veliko hvala svima koji su doprinijeli da danas imamo stan.'' – riječi su Adisa Sejdića.

Projekat izgradnje zgrade za zbrinjavanje romskih porodica finansirala je Evropska unija kroz Instrument predpristupne pomoći, a kofinansirale su ga lokalne vlasti. Projekat je implementirala Humanitarna organizacija “Hilfswerk Austrija International” u partnerstvu sa njemačkom organizacijom ASB i Udruženjem Romski informativni centar “Kali Sara”. Radovi na izgradnji zgrade koštali su oko 350.000 KM. Radove je izvodio kakanjski Trgošped.  Realizaciju projekta Općina Kakanj je pomogla kroz sufinansiranje, kroz dodjelu zemljišta, obezbjeđenje potrebnih dozvola, priključenjem zgrade na komununalnu infrastrukturu, te vanjskim uređenjem. Općinski načelnik Nermin Mandra je prilikom svečanosti uručenja ključeva porodicama Roma rekao kako se svi problemi mještana Varde uz međunarodnu pomoć mogu riješiti u naredne dvije godine, a ove godine je najavio izgradnju nove zgrade za stambeno zbrinjavanje Roma.

 E.Škulj/ KakanjLive

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u