KakanjLive | Četvrtak, 06.08.2020. godine

Godišnjica oslobađanja Vozuće

10.09.2017. - Vozuća je potpuno oslobođena u velikoj akciji koja je počela 10. septembra 1995. godine. Bio je to veliki događaj za kakanjske i sve bosanskohercegovačke patriote

vozucaspomenikU znak pijeteta prema kakanjskim šehidima i poginulim borcima vozućkog ratišta Općina Kakanj je na lokaciji Popova Luka (Kamenica, Zavidovići) izgradila spomen-obilježje na čije je ploče uklesano 107 imena poginulih boraca

Vozuća je potpuno oslobođena u velikoj  akciji koja je počela 10. septembra 1995. godine. Bio je to veliki događaj za kakanjske i sve bosanskohercegovačke patriote

Vozućko ratište je bilo jedno od najtežih ratišta u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

Istovremeno sa naoružavanjem i postavljanjem mina, izvršeno je ukopavanje po okolnim brdima.

Sve do 10. septembra 1995. godine okupirana Vozuća je bila strahovito utvrđenje koje je razdvajalo zeničku i tuzlansku regiju.

U periodu od 1992. do 1995. godine, na ovom području Armija R BiH je izvršila brojne oslobodilačke akcije koje su bile usmjerene na uništavanje i slabljenje veoma utvrđenih neprijateljskih položaja.

U odbrani i oslobađanju ovog područja poseban doprinos dali su: Općinski štab TO Kakanj, 309. brdska brigada Kakanj, 311. lahka brigada Kakanj, 329. brdska brigada Kakanj, 3. manevarski bataljon Kakanj i kakanjski borci u sastavu Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade Kakanj.

Nakon nekoliko prethodnih uspješnih oslobodilačkih akcija, Vozuća je potpuno oslobođena u velikoj  akciji koja je počela 10. septembra 1995. godine. Bio je to veliki događaj za kakanjske i sve bosanskohercegovačke patriote.

Nezaboravan je detalj kada su se u oslobođenoj Vozući spojile jedinice Trećeg i Drugog korpusa Armije R BiH.

U znak pijeteta prema kakanjskim šehidima i poginulim borcima vozućkog ratišta Općina Kakanj je na lokaciji Popova Luka (Kamenica, Zavidovići) izgradila spomen-obilježje na čije je ploče uklesano 107 imena.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u