KakanjLive | Petak, 05.06.2020. godine

Gimnazijalci na međunarodnom matematičkom izazovu

19.04.2017. - Međunarodni matematičkI izazov „Kangaroo“ ove godine privukao 27 učenika Gimnazije „Muhsin Rizvić“

Prvi put učenici naše škole su se odvažili da, uz veliku podršku prof. Senadine Ljubović, učestvuju na međunarodnom matematičkom izazovu „Kangaroo“. Izazov „Kangaroo“ je pokrenula međunarodna nezavisna incijativa „Klokan matematičar bez granica“.

Svake godine ovaj izazov okuplja mlade matematičare iz cijeloga svijeta, tako su ove godine svojim zanimljivim i nesvakidašnjim konceptom projekta privukli 27 učenika naše škole. Klokan matematičar svake godine u svijetu okupi 2,5 miliona učesnika u zvaničnom i nezvaničnom izazovu. Naši učenici su bili učesnici nezvaničnog izazova, koji za razliku od zvaničnog, nema zvanične rang liste. Izazov ima šest kategorija za osnovnu i srednju školu. Sastoji se od pitanja sa ponuđenim odgovorima te se radi 80 minuta. Riječi naše prof. Ljubović koje su potaknule učenike na izazov bile su da će ovo omogućiti svima da matematiku vide na drugačiji i zabavniji način.

Nakon 13. aprila i „Kangaroo“ izazova učenici su osjetili čari matematike, prvi put ne kao predmeta u školi, nego kao jedne apstraktne nauke koju mogu da izučavaju samo oni odvažni slobodnog uma koji su spremni da pomiču granice svakodnevnice.

O nastanku takmičenja „Kangaroo“

Ideja i motivacija za ovo takmičenje potiče još iz 1978. godine, kada je Peter O’Halloran, profesor matematike iz Sidneja, osmislio neku vrstu kompjuterskog programa, tj. igrice, koja je predstavljala test sa zadacima iz matematike sa više ponuđenih odgovora. U tom testu učestvovali su sva djeca, odnosno svi učenici iz Australije u isto vrijeme. Dva nastavnika iz Francuske, 1991. godine, André Deledicq i Jean Pierre Boudine, inspirisani idejom australijskog kolege pokreću nacionalno takmičenje u kojem učestvuje oko 120 000 mladih i nazivaju ga, u čast australijskim kolegama, Kengur. Od 1993. godine to takmičenje “prelazi granice” Francuske, te postaje evropsko takmičenje u kom učestvuje 21. zemlja iz Evrope, broj učesnika raste na skoro pola miliona, a takmičenje mijenja naziv u Kengur bez granica. Od 2011. godine na ovom takmičenju učešće svake godine uzima i preko šest miliona učenika, sa preko 60 zemalja iz celog svijeta.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u