KakanjLive | Četvrtak, 03.12.2020. godine

Gimnazija slavila Dan škole

23.05.2016. - Izveden program u kojem su gimnazijalci pokazali svestranost i kreativnost. Učenik generacije Nedim Zaimović iz informatičko matematičkog izbornog područja. Ukupno 19 maturanata oslobođeno maturskog ispita jer su tokom školovanja zabilježili odličan uspjeh

Učenici, roditelji, profesori i gosti Gimnazije “Muhsin Rizvić” u ponedjeljak 23. Maja,obilježili su Dan škole i to 57 puta. Svečani program je izveden na velikoj sceni Doma kulture, a sastojao se iz tri tematske cjeline. U prvoj muzičko kolažnoj, koju su pripremile profesorice Nina Krehić i Marijana Stanković nastupila je školska vokalno instrumentalna grupa sa solistkinjama Ajnom Balešić i Nedžadom Zahirović. Zatim učenici koje je voditeljica najavila kao “ljubitelje nauke o duši”, a potom se publici predstavio i Semir Sikira, izvodeći na klaviru “Rijeka je u vama”.

Učenik generacije Nedim Zaimović

Centralni dio svečanosti bio je posvećen proglašenju učenika generacije. To je Nedim Zaimović iz matematičko-informatičkog izbornog područja koji je tokom gimnazijskog školovanja postigao prosjek 5,00. Pored odličnih rezultata u redovnim školskim aktivnostima učestvovao je na brojnim takmičenjima u znanju iz fizike, matematike, informatike, pokazao glumačko umijeće. Redovne školske obaveze mu nisu bile prepreka za aktivno bavljenje sportom. Primajući posebnom priznanje zahalio se profesorima, roditeljima i prijateljima.

Predstavljeni su i maturanati koji su gimnaziju završili odličnim uspjehom.Oni su oslobođeni polaganja maturskog ispita - ispita zrelosti:Ena Bilalović, Velida Kurtović, Amra Mušija, Dženneta Čaluk, Mirza Delibašić, Ema Džafić, Emina Kovač, Jasmin Bajrić, Asja Begovac, Amila Hasanspahić, Benjamin Hekić, Emir Merdić, Aida Hadžić, Medina Čajo, Naida Čatić, Envera Husagić, Adnan Mehinović i Sedina Murtić.

Obrazovanje postaviti kao prioritet

Direktorica Gimnazije Aida Šišić - Hakulija, uoči podjele zahvalnica i proglašenja najboljih učenika, govorila je obraćajuči se učenicima, roditeljima, profesorima, pozivajući ih sve zajedno na još više angažmana, a na kraju je naglazila i obavezu društvene zajednice, rekavši:
- Društvo bi konačno moralo ispraviti višedecenijsku nepravdu spram obrazovanja i postaviti ga kao strateški prioritet, počevši od ulaganja u školsku infrastrukturu, učila, do nastavnih planova i programa usklađenih sa savremenim tokovima nauke. Pokucali smo na vrata Evropske unije. Ove mlade treba pripremiti da ta vrata otvore. Mnogo je prepreka pred nama, ali ne odustajemo. Uprkos svemu, ostajemo dosljedni upornosti, radu, iskrenosti, profesionalizmu, moralnosti, ljudskosti.

Podjeljene su i zahvalnica za učenike koji su u ovoj školskoj godini ostvarili zapažene rezultate u znanju, vannastavnim aktivnostima i sportu, te pohvaljeni nastavnici koji su sa učenicima radili na postizanju ovih rezultata.

- Veliko hvala svim društveno odgovornim preduzećima, institucijama i pojedincima koji su nas bodrili, pomagali i vjerovali u nas. Posebno se zahvaljujem općinskom načelniku Nerminu Mandri, Tvornici cementa Kakanj, preduzeću „Ideal“ Kakanj i ljekarima Doma zdravlja Kakanj koji su nam pomogli da uspješno i kvalitetno realiziramo edukativno-istraživački projekat „Učenjem upoznaj svoje tijelo i usvoji zdrave životne navike, rekla je direktorica Gimnazije Aida Šišić Hakulija.


Tokom svečnosti umjeće na klaviru pokazala je Azra Mehić, izvodeći “Hrvatsku rapsodiju” i muzičke sekvence tokom nastupa dramske sekcije sa izvedbom “Orfeja i Euridike”. Glumce je pripremala profesorica Helena Andrijević, a oni su u veoma zanimljivom pozorišnom tekstu, izvodeći “pozorište u pozorištu” uveselili i zabavili veliki broj posjetilaca večerašnjeg programa.

Na kraju večeri nastupila je učenica Gimnazije Emina Bajtarević, pokazujući vanserijski talenat, kreativnost, emotivno proživljavanje otpjevane životne priče i uvjerljivost u nastupu, koji je praćen video prezentacijom doživljaja i prijatelja iz Emininog odrastanja.

Čestitke povodom Dana škole uputili su premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i ministar za obrazovanje, nauku kulturu i sport u Vladi Ze-do kantona Mensur Sinanović.

Velika fotogalerija na facebook stranici KakanjLive.

A.ZEKIĆ/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u