KakanjLive | Utorak, 19.01.2021. godine

Genocid na karti predstavljen u Skupštini kantona

04.07.2017. - Mugdim Cvrljo predstavio Gnocid na karti u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona

cvrljozenica

Mugdim Cvrljo, autor projekta Genocid na karti, danas je, u susrt 11. julu, obilježavanju Genocida u Srebrenici, ovo značajno autorsko djelo, predstavio poslanicima u Skupštini Zeničko dobojskog kantona, kao i minstrima u vladi ovog kantona.

Podsjećamo riječ je o tematskoj karti sa označenim svim toponimima na oko 1300 kilometara kvadratnih o genocidu nad Bošnjacima, na teritorijalnom području koji se pruža linijom od Potočara prema Nezuku.
O značaju ovog projekta sa više različitih projekata, poslije predstavljanja karte, Jasmin Duvnjak, predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona je rekao:
- Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je organizirala prigodan program sjećanja na genocid u Srebrenici i na ovaj način institucije našeg kantona daju skroman doprinos obilježavanju dvadesetdruge godišnjice genocida u Srebrenici. Smatramo da se treba afirmisati kultura sjećanja, da se treba boriti protiv zaborava i da se treba i domaćoj i međunarodnoj javnosti poslati poruka da nećemo zaboraviti ono što se dešavalo u BiH od 1992. do 1995. godine i da mi kao ljudi koji smo preživjeli rat u BiH šaljemo i poruku i nadu cijelom svijetu da se više nikom i nigdje neće desiti Srebrenica, da se više nikad i nikome neće desiti ovakvo anticivilizacijsko barbarstvo, koje se desilo ovdje u srcu Evrope na kraju dvadesetog stoljeća.Smatram da je naša dužnost da kao institucija sistema, krouz ovakve programe i kroz drugu legslativu, prije svega kroz zakone kojima će se zabraniti negiranje genocida. Zatim kroz dokumente kojima će se obavezati obrazovne institucije da u naše programe obrazovanja uvrste učenje o genocidu u Srebrenici, rekao je Duvnjak.

Autor projekta Mugdim Cvrljo je istakao potrebu da se ova karta nađe u školama kao jedno od nastavnih učila:
- Poslije promocije koja je napravljena u Kaknju, dobio sam poziv da Genocid na karti predstavim i u Skupštinin Zeničko-dobojkskog kantona. Prisutni na ovoj prezentaciji, zastupnici i ministri čestitali su mi na projektu i čestitajući iskazali veliku podršku. Mnogi su saglasni da ova karta treba biti dio obrazovnog sistema u našim školama, naglasio je autor Cvrljo.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u