KakanjLive | Utorak, 04.08.2020. godine

Genocid na karti predstavljen ministrima obrazovanja

11.05.2017. - Nakon višemjesečne pripreme i rada na jačanju svijesti očuvanja skorije historije Bosne i Hercegovine, a posebno genocida u BiH, projekat „Genocid na karti“ predstavljen je u Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH

cvrljo_karta

Kao jednu od tačaka dnevnog reda sastanka neformalnog Koordinacijskog tijela ministara obrazovanja kantona Federacije BIH i Federalne ministrice obrazovanja održanog 09. maja 2017. godine uvrštena je i tačka "Prezentacija projekta Genocid na karti" autora Mugdima Cvrlje.

Rođeni Kakanjac Mugdim Cvrljo  prisutnim ministrima i zamjenicima ministara zahvalio na izdvojenom vremenu i pružanju mogućnosti da prezentuje svoj projekat. Ova verzija projekta je nešto drugačija od one o kojoj je javnost već informisana (tri karte, tri dana Marša mira). Naime, Cvrljo je uvaženom auditoriju prezentovao novu kartu genocida u Srebrenici izrađenu u dimenziji 150 cm x 150 cm koja je prošla recenziju eminentnih stručnjaka iz tri oblasti: Azira Osmanovića iz Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, historičara Mirsada Čakširana i eksperta iz kartografije i vojne topografije Amira Čorbe.

Na ovoj verziji projekta su pored mjesta stradanja Bošnjaka prikazane i neke historijske činjenice kao što su rezolucije UN i podaci o presudama Haškog tribunala i Suda BiH za genocid u Srebrenici.

Prema riječima autora u pripremi je promocija ovog projekta u Kaknju koja bi trebala biti održana u narednih mjesec dana. Ovim putem pozivamo sve društveno-odgovorne institucije da se uključe u realizaciju projekta i na taj način pomognu u očuvanju historije BiH, a posebno očuvanju sjećenja na genocid u Srebrenici.

O mogućim načinima podrške ovom projektu svi zainteresirani mogu kontaktirati autora projekta Mugdima Cvrlju. Kontakt e-mail autora: lejla_muge@hotmail.com Mugdima Cvrlju možete dobiti na broj mobilnog telefona: 061 448 760.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u