KakanjLive | Četvrtak, 09.07.2020. godine

Fotozapis sa klizišta Karaula-Malješ

10.03.2017. - Napravili smo foto bilješku današnjih radova na vrhu i tijelu klizišta Karaula-Malješ

Transportna i utovarna mehanizacija firme Trgošped radila je na iskopu, utovaru i odvozu zemljišnih masa koje su kliznule ispod dijela zidane ograde industrijskog kruga firme Delta Petrol. Prema slobodnoj procjeni površina obuhvaćena klizištem je između tri i četiri dunuma. Klizište potencijalno ugrožava desetak porodičnih objekata, koji su od jučer iseljeni, što je preventivna mjera na zaštiti ljudi. Radovi koji su počeli danas, i koji će biti nastavljeni tokom vikenda, trebali bi stabilizirati tlo koje je počelo klizati u noći s četvrtka na petak 9/10. marta 2017. godine. Očekuje se da će završetkom ovih radova doći do stabilizacije tla i da će u narednih tri-četiri sedmice prestati opasnost ugrožavanja objekata.

Pored radova koje izvodi Trgošped i mehanizacija firme Delta Petrol radi na čišćenju kruga i uklanjanju gumenih otpadnih predmeta koji su ranije odloženi, a nalaze se u zoni klizišta.

rifet_smoloRifet Smolo, zadovoljan brzom reakcijom i interventnom pomoći

U vrijeme naše posjete zatekli smo samo jednog domaćina, Rifeta Smolu, čiji porodični objekti su u zoni opasnosti koji nam je rekao da je zadovoljan brzom reakcijom Općinskog štaba Civilne zaštite Kakanj i odobrenim sredstvima interventne pomoći. Zadovoljan je  rezultatima i tokom današnjeg sastanka u Općini Kakanj. Kaže i da dogovara "podstanarski" smještaj, dok je njegov sin sa porodicom već našao privremeni stan.

deltanizkucaNiz porodičnih objakata koji su potencijalno ugroženi

VEZANI TEKST: Mašine na terenu-interventno po pet stotiona maraka

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u