KakanjLive | Subota, 08.08.2020. godine

Fotozapis iz Tičića gdje se Ribnica izlila iz tunela

25.02.2017. - Voda koja je probila postavljene blokade na ulazu u Tunel Ribnica danas iza 13,00 sati izbila je na izlazu u tunela u Tičićima, radi čega je zaustavljen saobraćaj na reginalnoj cesti Kakanj - Zenica -Kakanj i na autoputu od Drivuše do Kaknja

Klizište koje je na području Ribnice blokiralo korito istoimene rijeke uzvodno je formiralo akumulaciju. Prema proračunima,svakodneno, nivo akumulacije je rastao 45 centimetara, tako da je voda vršila pritisak na ulaz u tunel koji je zatvoren dodatnim ojačanjima pred formiranje akumulacije. Očekivalo se iscjeđivanje vode kroz tunel i u tom smislu su odrađeni poslovi na postavljanju cijevi profila 800 mm. Ove cijevi nisu danas mogle prihvatiti vodu koja je u obliku bujice izbila iz tunela.

Zaustavljen je saobraćaj. Deblokada se može očekivati u slučaju potpune bezbjednosti, a za taj uslov neophodno je da dođe do potpune kontrole vode na izlazu iz tunela.

Inače je planirano da voda rijeke Ribnice nakon izlaska iz tunela bude usmjerena u objekat koji se naziva brzotok, a koji je u fazi izgradnje od početka pojave klizišta u dolini Ribnice. Izgradnju brzotoka koji je trebao prihvatiti vodu iz tunela upravo je prekinulo izbijanje vode kroz tunel. Treba reći da su JP Autoceste tokom izgradnje autoputa uradile ispod kolovoznih traka dio ovog tehničkog objekta.

U ovom trenutku je najvažnije da stanovništvo ugroženih naselja poslije kretanja klizišta, nije ugroženo i vodom iz akumulacije koja se kreće u drugom smjeru u odnosu na naselja.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u