KakanjLive | Petak, 26.02.2021. godine

FK RUDAR-Start sjajan, finiš očajan

22.11.2016. - Iza nogometaša Rudara je još jedna neuspješna polusezona u kojoj su pokazali dva lica i sa 22 osvojena boda zauzeli sedmo mjesto, što je veliki podbačaj s obzirom na angažirana pojačanja i ambicije vodstva kluba

radaost-na-pocetkuIgrače Rudara pratio idealan start, a onda neočekivan pad rezultata

U novo prvenstvo Zeleno-crni su ušli s ciljem da konačno vrate premijerligaški status. Uprava kluba, bolje reći generalni sponzor Edin Begovac, učinili su ogromne napore da osiguraju optimalne uvjete i pojačaju stručni i igrački kadar. Za novog trenera angažiran je Elvedin Beganović, koji je sezonu ranije uspješno vodio Čelik. Po uzoru na velike klubove, Beganovića je za prve saradnike doveo dvojicu Zeničanina, prvog asistenta Ekrema Bradarića i trenera golmana Ismara Pojskića. U suradnji sa sportskim direktorom Mirnesom Buzom i mecenom Edinom Begovcem, Beganović je doveo zvučna pojačanja,igrače premijerligaškog rejtinga; golmana Saliha Hinovića, štopere Zlatka Kazazića i Sanela Alića, napadače Muamera Vilu i Alidina-Dinu Hajdarovića, te veznjaka Amara Prutinu, kojima se naknadno priključio povratnik iz Mladosti, dijete Rudara, Belmin Kobilica. U pripremnom dijelu osvojena su prva mjesta na turnirima u Vitezu, Župči i Fojnici i već tad se moglo naslutiti da će Zeleno-crni igrati značajnu ulogu i biti jedan od najozbiljnijih kandidata za prvaka. Sa dvije uzastopne gostujuće pobjede, remi u Orašju i dobre i efikasne igre protiv Budućnosti (2:0) i Veleža (4:0), Rudar je u prvih pet kola osvojio 13 bodova(86,6%),uz gol –razliku 8:0, što je najbolji start u zadnjih pet decenija ! Uslijedila su tri remija, tijesna pobjeda protiv novajlije Bosne Sema i nesretan poraz u komšijskom derbiju u Visokom i učinak od 40%(samo 6 bodova,op.a) i kola su krenula nizbrdo. Prvi poraz, koji je uslijedio tek u devetom kolu, šokantno je djelovao na igrače, koji su iz utakmice u utakmicu igrali sve slabije i nesigurnije i čak pet utakmica izgubili,što se ne pamti u historiji kluba.Domaći porazi od Zvijeze (0:1) i Travnika (1:2), te gostujući u Gabeli (0:2) i Bihaću (1:2) kumovali su strmoglavom padu, koji je zasustavljen tek u posljednjem kolu protiv Bratstva (2:0) i minornom učinku od samo 20% (tri od 15 bodova, uz negativnu gol-razliku 4:7), što je sigurno nisu očekivali ni najveći pesimisti. Koliko god je start bio sjajan, finiš je još više bio katastrofalan. Rudar je jesenju sezonu završio na sedmom mjestu sa 22 boda, sedam manje od jesenjeg prvaka visočke Bosne u kojoj nastupa čak šestorica igrača koji su nosili Zeleno-crni dres, Kakanjci: Adis Goralija, Belmin Čehajić i Fahrudin Kovač, te golman Almir Bekan , Adnan Hrelja i Idriz Džafić, čijih su se usluga u Rudaru odrekli!

beganovic-do-struke jeElvedin Beganović

Isključivu odgovornost za jesenji debakl snosi struka i igrači. Zvučna pojačanja nisu opravdala očekivanja, malo njih zaslužuje prolaznu ocjenu i čak bi se moglo reći da je njihov angažman promašaj. Trener Beganović često je mijenjao postavu, lutao u izboru sastava, povjerenje ukazivao nespremnim igračima. Upitno je da li je uopće fizička spremonst na željenoj razini jer većina utakmica izgubljena je u posljednjih dvadesetak minuta, kada je dolazilo do pada u igri i kardinalnih pogrešaka pojedinaca koje su protivnici znalački kažnjavali.
Bilo je i kršenja klupske discipline (bacanje dresova nakon zamjena od strane Alića i Kulovića, op.a), rasprava sa navijačima, što je prouzrokovalo sve manjoj posjeti i podršci, što najbolje pokazuje podatak prisustva gledalaca na prvoj domaćoj utakmici (Budućnost 1000) i posljednjoj protiv Bratstva (200) .
Nakon serije od pet uzastopnih poraza, ostavku iz moralnih razloga podnio je predsjednik Upravnog odbora Emir Zaimović, dok to nisu učinili oni koji su najodgovorniji, prije svega, članovi stručnog štaba.

radost_anicicBegovac ne žali ni truda ni novca da se ostvari zacrtani cilj

I dok igrači i struka snose isključivu odgovornost za slabe igre i katastrofalne rezultate, posebno u zadnjih šest kola, vodstvo kluba, prije svega, glavni finansijer Edin Begovac, logistički su osigurali sve što je trebalo. Primanja igrača bila su redovna, davane su i dodatne stimulacije kroz premije, pred 13 utakmica osiguran karantin, na suđenje nije bilo primjedbi, što se ne pamti u 15 prethodnih prvoligaških sezona.
- Mi smo svoje obaveze u cijelosti i na vrijeme realizirali. Omogućili smo igračima i struci sve što su zahtijevali i sigurno smo jedini klub u ligi koji je ispoštovao sve obaveze. Nažalost, nije nam vraćeno na adekvatan način. Pojedinci su se ponašali kao čisti amateri. Možemo da žalilimo na kiksevima na domaćem terenu kada smo „poklonili“ bod(ove) Goraždu, Zvijezdi i Travniku. Da nije bilo tih kikseva naš cilj bi sigurno bio ostvaren - osvojili bismo titulu jesenjeg prvaka. Dosta smo zaostali, ali proljeće je naša šansa. Poduzet ćemo niz konkretnih mjera koje će omogućiti da prevaziđemo određene slabosti koje su nas pratile u proteklom dijelu prvenstva. Imamo povoljan raspored i uz kvalitetna pojačanja, bit ćemo među kandidatima – pretedentima za prvo mjesto, samouvjeren je Edin Begovac, koji ne žali ni truda ni novca da Rudar ostvari zacrtani cilj.

Za neke veće domete Rudaru je definitivno potreban generalni remont. Prije svega, bolja organizacija u klupskim strukturama, promjenama u stručnom i igračkom kadru. Izvjesno je da će se generalni sponzor Edin Begovac odreći usluga igrača koji nisu zadovoljili,ali mora se pažljivije i stručnije pristupiti u traženju pojačanja. Rudaru treba pouzdaniji golman, napadač koji bi uz Aničića bio latentna opasnost za protivničke golmane i jedan vezni igrač sa značajnim radijusom kretanja, kako se to sad popularno kaže “box to box“ , igrač između dva šesnaesterca sa dobrom tehnikom jer u sadašnjoj konstalaciji snaga, nažalost, nema takvog profila i to je po mnogima uzrok dekadentne i spore Rudareve igre.

Toga je svjestan i Edin Begovac, koji ne krije da je u fazi pregovaranja sa puno imena i da će Zeleno-crni u nastavku prvenstva biti jači, homogeniji i igrati značajniju ulogu.

Statistika nastupa igrača

U jesenjem dijelu prvenstva stručni štab Rudara imao je na raspolaganju 23 igrača.Najviše nastupa imali su Armin Topalović, Salih Hinović , Igor Aničić i Muamer Vila, koji su odigrali po 14 utakmica, s tim što je Hinović imao neznatno veću minutažu (1260) u odnosu na Topalovića (1250), Aničića (1085) ,te Vilu (840), koji je samo na devet utakmica bio u startnoj postavi. Po 13 nastupa imali su Fadil Čizmić (1170), Zlatan Gafurović(1020) i Belmin Kobilica (880). Haris Đuđo(955), Sanel Alić (925), Vedin Kulović (835) i Alidin-Dino Hajdarović (760) imali su po 12 , a Zlatko Kazazić (980) i Šerif Hasić (570) po 11 , a Arnel Delić (470) 10 nastupa. Slijede Hrustanović (605) sa 8, Emir Bajramović (190) sa 7, Armin Sarvan˝(395) sa 6, Amel Neimarlija (85) i Anes Vehab (25) sa 4, te Admir Smolo (180) sa dvije utakmice i Edin Mujagić (90), Amar Prutina (15) i Samir Sarač(5), koji su zabilježili po jedan nastup i minimalnu minutažu.

anicic-golgeter

Igor Aničić najbolji strijelac

U listu strijelaca upisalo se sedam igrača. Najefikasniji je bio Igor Aničić sa 7 postignutih golova. Slijede Vedin Kulović (4), Alidin-Dino Hajdarović (3), Belmin Kobilica (2), te Muamer Vila, Amel Neimarlija i Šerif Hasić , koji su po jednim zatresli protivničke mreže.

Žuti i crveni kartoni

U proteklih 15 kola sudije su igračima Rudara izrekle čak 45 javnih opomena i dva crvena kartona. Interesantno je istaći da je napadač Igor Aničić „zaradio“ 5 žutih kartona , dok su štoperi Sanel Alić i Zlatko Kazazić samo po jedan put opomenuti !? Fadil Čizmić, Amel Hrustanović i Vedin Kulović slijede sa po 4, Šerif Hasić, Zlatan Gafurović, Haris Đuđo, Alidin-Dino Hajdarović i Belmin Kobilica sa 3, Emir Bajramović i Armin Sarvan po 2, te Salih Hinović, Sanel Alić, Zlatko Kazazić, Arnel Delić, Edin Mujagić i Amel Neimarlija jednim žutim kartonom.
Crvene kartone dobili su Alidin-Dino Hajdarović i Belmin Kobilica, koji su pauzirali po jednu utakmicu.

M.KOMŠO/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u