KakanjLive | Petak, 26.02.2021. godine

FK Mladost - Opstanak već osiguran

11.12.2016. - Da nije bilo dva kiksa na domaćem terenu protiv Krupe i Viteza, nogometaši Mladosti mogli su ostati u krugu kandidata za Ligu za prvaka,ali ne treba potcijeniti ni osvojena 22 boda koja im osiguravaju siguran opstanak i mogućnost da u preostalom dijelu prvenstva igraju rasterećeno i stvaraju tim za treću premijerligašku sezonu

ekipa_zrinjski_doboj

Nakon odličnih igara u debitanskoj sezoni, Mladost je u novo prvenstvo startovala s mnogo većim ambicijama. Svoj optimizam čelnici kluba i trener Rahimić gradili su na ostanku skoro kompletnog igračkog kadra i angažiranju ciljanih pojačanja, među kojima su se posebno izdvajala dvojica iskusnih i dokazanih imena, vezista Goran Brkić i štoper Neven Laštro, te mladi i perspektivni Marin Galić, Mićo Kuzmanović, Dejan Maksimović, Aladin Šišić i Ervin Jusufović. Start je bio više nego uspješan i nakon devet odigranih kola Mladost je bila jedini premijerligaš bez poraza i figurirala kao ozbiljan kandidat za jedno od mjesta među vodećom šestorkom koja će po završetku regularnog dijela prvenstva igrati u Ligi 6 za prvaka BiH.

Poslije prvog poraza na gostovanju u Mostaru, gdje su pošteno namučili aktualnog prvaka, vodeću momčad Zrinjskog, došlo je do promjene trenera i serije slabih rezultata. I dok je Ibro Rahimić imao solidan učinak(tri pobjede,šest remija i samo jedan poraz), njegov nasljednik Husref Musemić nije imao sreće , premda je debitirao pobjedom protiv Čelika(1:0). U osam utakmica pod vodstvom Musemića, Mladost je osvojila samo sedam bodova(dvije pobjede,jedan remi i pet poraza) i sezonu završila na osmom mjestu sa 22 osvojena boda, što je ispod plana i zacrtanog cilja.Međutim, atmosfera u klubu nije narušena, jer predsjednik Mensur Mušija ima veliko povjerenje u trenera Musemića,koji sigurno spada među pet najboljih bh.nogometnih stručnjaka. Njegov profesionalan i stručan rad došao je do izražaja tek u posljednja tri kola u kojima je podignut nivo forme i ostvarena najveća ovosezonska pobjeda protiv Olimpica(3:0) ,tepostignuto čak sedam golova, od toga četiri na gostovanjima kod bivših šampiona Sarajeva(3) i Širokog Brijega(1), što je svakako veliko ohrabrenje i najava da će u proljetnim nastupima Mladost igrati lepršavije i efikasnije.

Svakako, vrijedno pohvale je istaći da su Marin Galić, Dejan Maksimović, Mićo Kuzmanović i Anel Husić nastupili u reprezentaciji U21 Bosne i Hercegovine u prijateljskoj utakmici protiv Crne Gore, te da je vezista i prvi strijelac tima Goran Brkić promoviran u najbolju jedanaestorku prvog dijela premijerligaške sezone, čime u Mladosti posebno mogu biti sretni i ponosni.

Bez obzira na oscilacije i padove, koji su utjecali na rezultate, predsjednik kluba Mensur Mušija nije nezadovoljan jesenjim učinkom, koji je, uz malo više sportske sreće, mogao i trebao biti još uspješniji.
-Da nije bilo neočekivanih kikseva na domaćem terenu, kada smo „poklonili“ bodove Krupi i Vitezu, naš uspjeh bio bi još veći – ostali bi u trci za Ligu za prvaka. Sad je već izvjesno da ćemo igrati u Ligi za opstanak, ali bodovna zaliha nam omogućava da možemo mirno i bez opterećenja sezonu uspješno privesti kraju. Više pažnje dat ćemo mladim igračima, postepeno podmlađivati sastav i uigravati ekipu za narednu sezonu. Naš prevashodni cilj je unapređenje infrastrukture, prije svega, ugradnje reflektora i natkrivanja tribina, što će već od naredne sezone biti jedan od uslova za dobivanje licence za igranje u Premijer ligi, istakao je Mensur Mušija, predsjednik Mladosti, čijom zaslugom je ovaj klub postao stabilan premijerligaš, čije uspješno djelovanje može služiti za primjer i daleko poznatijim sportskim kolektivima.

Statistika nastupa igrača

U produženoj jesenjoj sezoni stručni štab Mladosti imao je na raspolaganju 24 igrača.Interesantno je istaći da nijedan igrač nije nastupio na svih 18 utakmica, dok jedino Dženis Šuman uopće nije imao minutaže, odnosno nastupa. Najviše nastupa imali su Goran Brkić, Aldin Šišić i Mićo Kuzmanović, koji su odigrali po 17 utakmica, s tim što je Brkić imao znatno veću minutažu(1468) u odnosu na Aldina Šišića (1440), a posebno Miću Kuzmanovića (1261), koji je samo u 11 utakmica bio u startnoj postavi. Po 16 nastupa imali su Adnan Hadžić i Marin Galić, koji su imali identičnu i minutažu (1440). Po 15 nastupa zabilježili su Aladin Isaković (1261) i Sinan Ramović (1232), a utakmicu manje Anel Husić (1031) s tim što je odigrao samo šest cijelih utakmica, dok je Senad Karahmet nastupio 13 puta (1126) od čega 12 u startnoj postavi.Faruk Gačan (826) i Omer Musić (777) igrali su na 12 utakmica, a Mirza Rizvanović(638) i Aladin Šišić(510) na 11, a Neven Laštro(762),Pavle Sušić (703) i Darko Bošković (452) na deset utakmica. Slijede Nemanja Asanović (270) sa 8, Dejan Maksimović (424), i Adnan Hodžić (187) sa 7, zatim Ervin Jusufović (409), sa 6, te Franko Lalić (180) sa dvije i Lazar Kalajanović (45) i Imad Rondić(10) sa po jednim nastupom, dok mladi Dženis Šuman uopće nije ulazio u igru.

goranbrkic_predvitez

Goran Brkić najbolji strijelac

Igrači Mladosti postigli su 22 gola na 18 odigranih utakmica. Najefikasniji je Goran Brkić sa 5 pogodaka, zatim slijede Anel Husić sa 4, Dejan Maksimović 3, Sinan Ramović, Aladin Šišić i Nemanja Asanović sa po dva, te Aladin Isaković, Neven Laštro,Mirza Rizvanović i Mićo Kuzmanović sa po jednim postignutim golom.

Žuti i crveni kartoni

Aldin Šišić ima pet javnih opomena, Goran Brkić, Aladin Isaković i Neven Laštro po 4, Marin Galić ,Sinan Ramović, Senad Karahmet, Omer Musić i Anel Husić po 3,Faruk Gačan,Darko Bošković i Adnan Hodžić po 2, dok su Adnan Hadžić, Mićo Kuzmanović, Pavle Sušić,Mirza Rizvanović, Aladin Šišić, Dejan Maksimović i Ervin Jusufović dobili po jedan žuti karton.

Aladin Isaković je jedini igrač Mladost koji je na utakmici u Jajcu protiv ekipe Metalleghea dobio crveni karton i bio kažnjen zabranom igranja na dvije utakmice.

M.KOMŠO/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u