KakanjLive | Utorak, 02.03.2021. godine

Fadil Hodžić-Rudar može i mora još više i bolje

04.12.2018. - Osvajanjem 29 bodova na zelenom terenu ostvarili smo plan i da nije bilo oduzimanja tri boda protiv Metalleghea i domaćih kikseva protiv Čapljine, Veleža i Olimpika , naš uspjeh bio bi daleko veći i bili bi uz bok vodećem Veležu

Fadil_HodzicFadil Hodžić - Rudar može i mora bolje

Iza nogometaša Rudara je još jedna turbulentna polusezona u kojoj su pokazali dva lica.Na gostovanjima su postigli do sada najveći uspjeh, dok su pred svojim navijačima „prosuli“ čak 12 bnodova i na kraju završili na petoj poziciji. O Rudarevoj jeseni, uspjesima i padovima, problemima koji su ih pratili i planovima za nastavak prvenstva, razgovarali smo sa šefom stručnog štaba Fadilom Hodžićem.

KL:Vaša ocjena jesenjeg učinka Rudara ?
HODŽIĆ: Osvajanjem 29 bodova na zelenom terenu može se smatrati uspjehom. Međutim, gubitak tri bodova za zelenim stolom protiv Metalleghea i domaći poraz od Čapljine na samom startu prvenstva djelovali su šokantno i trebalo je vremena da stabiliziramo redove.Iz utakmice u utakmicu igrali smo sve bolje posebno na gostovanjima. Izgleda da smo razbili kompleks stranog,a stekli kompleks domaćeg terena. Naročito je imponirala igra napada na gostovanjima gdje smo u prosjeku postizali više od dva gola ( 7 utakmica 16 pogodaka) i ostvarili 4 pobjede, dva remija i jedan poraz(Slaven,op.a),koji bi sigurno izbjegli da nismo nastupili bez kompletne zadnje linije.Nažalost, u Kaknju smo imali dosta padova i kikseva, pogotovo protiv Čapljine i Veleža, dok smo od Olimpika izbubili pod poznatim okolnosti. Iskazali smo dosta slabosti, bilo je nediscipline u igri, nedovoljnog zalaganja igrača,potcjenjivanja protivnika(Čapljina,op.a), kao i tendencioznog suđenja.Mislim da je najveći uspjeh što smo standardizirali ekipu, oslonac dali na domaći kadar i realizirali klupski prokjekat „Domaći, podmlađeni i bolji Rudar“.

bekanidesetGolman Bekan i deset nogometaša Rudara iz vlastite Rudareve škole

KL: Koji su problemi kluba koji su imali uticaja na igre i rezultate?
HODŽIĆ: Sukobljavali smo se s nizom problema, koji nisu nerješivi, ali koje klub naših aspiracija ne bi smio imati.Svakako, najveći problem je veoma loše stanje glavnog i nedostatak pomoćnog terena. Malo nas je zatekla i promjena Propzicija o nastupu igrača zaštićenog godišta (21.godina, op.a)od kojih trojica moraju biti u početnoj postavi kompletno prvo poluvrijeme, zbog čega smo morali nekim standardnim igračima smanjiti minutažu, pa čak i nastup, kao što je slučaj sa golmanom Bekanom i Bajrom Spahićem umjesto kojih su igrali Jamaković i Mušija, a Sedad Subašić (2001) sa 14 nastupa (941 minute) je najstandardniji igrač u ligi koji je tek napustio kadete i „preskočio“ juniorski staž, što je rijetkost u bh.nogometu. Osim njih trojice šansu su povremeno dobivali junior Dženan Smaka(393 minute),Malik Gačić( 194 minute ) i Belmin Kubat(140 minuta). Taj problem moramo riješiti, pojačati konkurenciju jer pojedinci se smatraju nezamjenjivim i privilegiranim što se održava na njihov odnos i učinak. Klub raspolaže s malim sredstvima u odnosu na vodeće timove, ali bitno je da nas Uprava prati i da su izvorni stalni , što omogućava redovnu isplatu i najpotrebnije uvjete rada.

sedadsubasicSedad Subašić, najmlađi igrač Rudara

KL:Hoće li biti transfer lista i angažiranje pojačanja?
HODŽIĆ: Klasične trasfer liste neće biti, ali smatram da igrači koji nisu imali dovoljnu minutažu trebaju otići, pogotovo oni koji su „stranci“. Trebaju nam dva-tri mlađa igrača zaštićenog godišta s kojima bi potpisali ugovore na najmanje godinu i po da nam se ne ponovi protekla polusezona,te dva iskusnija igrača koji bi doista predstavljali pojačanja. Nadam se da će to prihvatiti Uprava kluba i da će predsjednik Edin Begovac i sportski direktor Mirnes Buza uspješno realizirati u zimskom prelaznom roku.

KL: Šta očekujete u nastavku prvenstva?
HODŽIĆ: Proljeće je naša šansa. U pripremnom periodu, koji će početi polovinom januara, poduzet ćemo niz konkretnih mjera koje će omogućiti da prevaziđemo određene slabosti koje su nas pratile u jesenjem dijelu prvenstva. Mi imamo potencijal i kvalitet i mjesto nam je u vrhu. Ako sve bude u najboljem redu, uvjeren sam da će naši simpatizeri imati prilike da gledaju kvalitetnije igre, jer Rudar može i mora igrati još bolje smatra trener Fadil Hodžić.
Kažu, momčad je ogledalo trenera, ona uvijek slijedi duh, karakter, osobnost prvog među njima.I igra tačno onako kako je vodi Fadil Hodžić, ponizno i odlučno, bez intencija da sebe ističe u prvi plan a potiče sve u timu da pruže najviše od sebe.Veličina trenera je da izvuče maksimum iz ekipe,a Hodžićevi izabranici najčešće igraju iznad svojih mogućnosti. To je pokazala utakmica 1/8 finala Kupa BiH protiv trenutno najbolje bh.momčadi, jesenjeg prvaka Sarajeva, u kojem su pružili najbolju jesenju partiju i ispali slabijim izvođenjem penala. Takav Rudar žele njegovi navijači.

M.Komšo/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u