KakanjLive | Utorak, 09.03.2021. godine

Fadil Hodžić-Cilj je unaprijediti igru i vratiti navijače

09.08.2018. - Rudar će premijerni nastup u subotu otvoriti pred svojim navijačima protiv neugodne ekipe Metalleghe BSI iz Jajca, s kojom ima negativan bilans. Cjelokupan prihod od prodatih ulaznica sa ove utakmice bit će preusmjeren za liječenje mladog košarkaša Anesa Begića koji se u Bolonji (Italija) liječi od leukemije

Fadil_Hodzi_ trenerFadil Hodžić

Ako je suditi po igrama i rezultatatima u pripremnom periodu, možemo slobodno konstatirati da igrači Rudara spremni dočekuju početak nove prvenstvene sezone. Iza njih je četrdesetak dana napornog rada u trenažnom procesu u kojem su učestvovali na memorijalnim turnirima u Vitezu i Župči i odigrali osam kontrolnih utakmica na kojima je Stručni štab pružio priliku svim potencijalnim kandidatima. O obavljenim priprema, raspoloživom igračkom kadru, atmosferi u klubu i očekivanjima u novoj sezoni, razgovarali smo sa šefom Rudareve struke, Fadilom Hodžićem, koji nije krio svoje zadovoljstvo urađenim i ozračju koje vlada uoči starta u novoj sezoni.

S ponosom mogu istaći da smo odradili sve što smo planirali. Zahvaljujući angažmanu Uprave kluba i našeg glavnog sponzora, gospodina Edina Begovca, imali smo optimalne uvjete.Petodnevni boravak na Ponijerima iskoristili smo za sticanje fizičke spreme, treninge obavljali na glavnom terenu u Kaknju, dok smo nastupima na turnirima u Vitezu i Župči, te kontrolnim utakmicama prvoligašima (Velež,Olimpik i Slaven,op.a) modelirali igru i prvu postavu. Što je najbitnije, mimoišle su nas ozljede i u novu sezonu ulazimo s kompletnim raspoloživim kadrom. Slobodno mogu reći, ekipa je spremna za novu sezonu, koja će sigurno biti izuzetno teška jer zbog reorganizacije Drugih liga, ispadaju četiri ili pet prvoligaša, a za očekivati je i veliku borbu za prvaka.

Jeste li zadovoljni sa igračkim kadrom koji imate na raspolaganju?

Iskren da budem – jesam! U odnosu na prošlu sezonu jači smo za 30%. Angažirali smo ciljana pojačanja, na adekvatan način riješili pitanje golmana, bekovskih i štoperskih pozicija i vrha napada kojeg će predvoditi povratnik Fahrudin Kovač, koji bi trebao biti naše najveće pojačanje. Dolaskom, bolje reći povratkom Amira Bekana, Adnana Hrelje, Fadila Čizmića, Belmina Kubata i već spomenutog mlađeg Kovača, te iskusnog Mirze Rizvanovića, znatno je pojačana konkurencija u svim linijama tima i s pravom mogu reći da imamo „slatke brige“ oko izbora prve jedanaestorice.

Koliko vam predstavlja problem novog propisa prava nastupa igrača zaštićenog godišta?

U principu, podržavam odluku Saveza da se u sastavu moraju nalaziti najmanje 4 (četiri) igrača mlađa od 21 godine života od kojih najmanje 3 (tri) obavezno moraju početi utakmicu i biti u prvom dijelu igre(prvo poluvrijeme,op.a) koji mogu biti zamijenjeni samo igračima koji su mlađi od 21 godine, što se ne odnosi na golmana u slučaju povrede. Međutim, smatram da se ovaj propis treba primjenjivati i na klubove Premijer lige i da bi to bio pravi potez. Ova promjena nas je malo zatekla, ali smo povratkom Belmina Kubata iz Busovače i Mustafe Mušije iz Mladosti pojačali konkurenciju jer od ranije u kadru imamo golmana Aliju Jamakovića i veznjaka Namika Gačića, te izuzetno talentiranog Sedada Subašića, koji je dosad nastupao u našoj kadetskoj selekciji i u izboru trenera Omladinske lige-Centar izabran za drugog igrača minule sezone. Od njih petorice trojica će biti u početnom sastavu. Vjerujem da će iskoristiti šansu jer imaju potencijal. Jedan je od naših ciljeva ove sezone da profiliramo mlade igrače i da u sezoni 2019/2020. godine, kada Klub slavi stogodišnjicu postojanja, imamo tim s kojim ćemo pokušati izboriti povratak u premijerligaško društvo.

Koje su vam ambicije u nastupajućoj sezoni?

Prevashodan cilj je da unaprijedimo igru i vratimo navijače. Moramo igrati borbenije, agresivnije i s više energije. Teren u Kaknju je ranije bio neosvojiva tvrđava za sve protivnike, Rudar je bio nepobjediv pred svojim navijačima, koji su uistinu bili njegov dvanaesti igrač. Želja mi je da vratimo ugled, da ponovo igramo značajnu ulogu i budemo važan faktor u našoj ligi u kojoj smo jedini učesnici svih dosadašnjih prvenstava. Mislim da ovaj igrački kadar, uz potrebnu logistiku koju nam pruža Uprava, Općinski načelnik Nermin Mandra i naš generalni sponzor, gospodin Edin Begovac, te veću podršku navijača, možemo i moramo postići mnogo više i biti među vodećom prvoligaškom četvorkom, gdje nam je objektivno i mjesto.

Sezonu otvarate protiv neugodne ekipe Metalleghe BSI, s kojom imate veoma loš bilans.

Izuzimajući Velež i Olimpik, koji su glavni konkurenti za prvo mjesto, Metalleghe BSI je sigurno najteži protivnik. Znam da je u dosadašnjim susretima znatno uspješniji od Rudara i to nas tjera na punu ozbiljnost i opreznost, ali i daje postrek igračima da pruže maksimum i sezonu otvorimo pobjedom. U pripremama smo pokazali da se možemo ravnopravno nositi i s najjačim ekipama i nema razloga da se plašimo bilo koga i na igračima je da to pokažu i na subotnjoj premijeri i dokažu da su spremni i sposobni za i veće podvige.

Kakva je atmosfera u momčadi?

Momci su izuzetno motivirani da pokažu što mogu. Nije floskula ako kažem da jedva čekaju početak utakmice. Atmosfera je sjajna, natjecateljska.Imao sam i pojedinačne razgovore s igračima i stekao utisak da su svjesni važnosti ove utakmice i da će dati sve od sebe i prezentirati kvalitetnu igru i ostvariti trijumf, što bi nam doista mnogo značilo za sticanje samopouzdanja, koje je itekako potrebno, istakao je na kraju intervjua za naš portal šef Rudareve struke Fadil Hodžić.

Utakmica Rudar-Metalleghe BSI igra se u subotu sa početkom u 17 sati i 30 minuta. Glavni sudija je Dario Karačić iz Čitluka. Pomoćni suci: Silvio Bubalo i Marko Zelenika (oba iz Mostara).Četvrti sudija: Stipe Kovačević (Tomislavgrad). Delegat: Renato Buhić (Mostar).Posmatrač suđenja: Mustafa Tabak iz Sarajeva.

plakat

Odlukom Upravnog odbora FK Rudar, cjelokupni prihod od prodatih karata sa ove utakmice bit će preusmjeren za liječenje mladog košarkaša Anesa Begića koji se Bolonji (Italija) nalazi na liječenju od leukemije. Cijene ulaznica, obzirom da se radi o humanitarnoj akciji, će biti 5,00 KM.

M.Komšo/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u