KakanjLive | Srijeda, 12.08.2020. godine

Evropska noć muzaja u kakanjskom hramu modernizma

21.05.2016. - Izložbom eksponata od neolita do današnjeg doba, pod nazivom “ Spoj arhaičnog i modernog”, Evropska noć muzeja u Kaknju obilježena u novoj zgradi Općine, koja je vrhunac razvoja, u oblasti arhitekture

Muzej Kaknja, kao najmlađi muzej u BiH, dio je velike svjetske muzejske zajednice koja je prethodnih dana i večeras obilježila Međunarodni dan muzeja i Evropsku noć muzeja. Ova noć, u našem gradu je obilježena otvaranjem postavke pod nazivom “Muzej u Općini - Spoj arhaičnog i modernog”.

Iz samog naziva izložbe sasvim je jasno zašto su se muzejski eksponati iz vremena neolita pa sve do savremenog doba, našli u modernoj i velelijepnoj zgradi Općine Kakanj.To daje posebnu zanimljivost i privlačnost, jer sve te starine svjedoče o životu u prošlom vremenu, a postavka eksponata je u zgradi koja svjedoči o našem vremenu koje je vrhunac razvoja, posebno u oblasti arhitekture.

Izložba koja će biti otvorena narednih mjesec dana i tako dostupna svim građanima koji budu ulazili u zgradu Općine, sadržava: tehničke, etnološke, arheološke i numizmatičke eksponate. Tu su replike posuda od neolita iz Obara do šeszdesetih godina XX vijeka.

Najmlađi muzej sa najbogatijim sadržajem

Muzej Kaknja, sedmodnevnim programom, kojim je prije svega muzejsku djelatnost približavao građanima, obilježio je Međunarodni dan muzeja, o tome, Aldin Šljivo, direktor JU Kulturno sportski centar Kakanj, u okviru koje djeluje Muzej Kaknja, potpuno s pravom kaže: ”Mogu slobodno reći da smo kao najmlađi Muzej u BiH ove godine priredili najbogatiji sadržaj povodom obilježavanja ovog datuma. Realizirali smo programe Upoznajemo druge muzeje, posjetili Kraljevu Sutjesku i podsjetili koji se nacionalni spomenici nalaze na tom području, postavili smo izložbu o književnom djelu Branka Ćopića, zatim izložbu Antički teatar i odradili dvije radionioce iz arheologije.Večeras otvaramo izložbu povodom Evropske noći muzeja i bez obzira na sve to obećavam da se mi u muzeju i u Kulturno sportskom centru nećemo umoriti”.

Impresivan rezultat za godinu dana

Općinski načelnik Nermin Mandra se zahvalio posjetiocima izložbe povodom Noći muzeja naglašavajući da na taj nači daju podršku upslenicima muzeja i muzejskoj djelatnosti:"Izražavam veliko zadovoljstvo, ponos i čestitku na svemu što je naš Muzej u proteklih godinu dana uradio. Vidimo da je to impresivno i da je takav način na koji rade. Iako je ovo najmlađi Muzej u BiH imamo puno razloga da budemo ponosni. Evropska noć muzeja se obilježava nekih desetak godina ali je očigledno da je muzejska djelatnost u krizi. Vidimo to u našem okruženju, u većim sredinama gdje možda i nije teško očuvati muzejsku djelatnost, ali smo svjedoci da su neki muzeji donedavno bili i zatvoreni. Kako je to tek u malim sredinama? Mi smo u jednoj takvoj sredini formirali Muzej koji za godinu dana ima ovako impresivne rezultate. Drago mi je da sam čuo da se uposlenici Muzeja neće umoriti od ovog rada. Da se oni ne bi umorili moramo im dati podršku, da damo dodatni vjetar u jedra našem Muzeju, jer ovo što naši ljudi rade jako je bitno. Da bi Muzej živio, mora biti kreativan. Mora ići prema posjetiocu. Ova postavka u zgradi općine dio je takve kreacije”.

Posjetioci su u službenom dijelu program saznali više detalja o izložbi “Spoj arhaičnog i modernog”, a o tome je govorio glumac Mirza Bajramović, dok je uz zvuke gitara pjevao Adi Huskić.

Pogledajte i fotogaleriju na facebook stranici KakanjLive.

A.ZEKIĆ/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u