KakanjLive | Četvrtak, 04.06.2020. godine

Enis Sikira - Moj veliki iskorak je prelazak u prvi tim

27.06.2016. - Prošle godine debitirao u prvom timu Rudara i najavio svoj raskošni talenat

sikira_akcijaEnis Sikira klasični je vezni igrač. Voli ulogu plejmekara, ali može igrati i na poziciji zadnjeg veznog

Završetkom sezone 2015/2016. igrači rođeni 1997.godine završili su juniorski staž. Obzirom da naši treneri nemaju veliko povjerenje u mlade igrače, rijetki će dobiti šansu i postati prvotimci.

Kapiten juniora Rudara Enis Sikira, ne mora brinuti za svoju budućnost. On je još prošle godine debitirao u prvom timu i najavio svoj raskošni talenat. Karijeru je počeo u Akademiji Mladosti kod trenera Amela Kozle. Brzo je napredovao i prešao u Rudar u kojem je protekle četiri godine s dosta uspjeha nastupao u kadetima i juniorima.Po talentu, mašti, kreativnosti i snažnom šutu,te uspješnoj realizaciji, odskakao je od suigrača i nije čudo što je već u prvoj juniorskoj godini promoviran u prvotimca.

-Mislim da sam povukao prvi potez kad sam iz Mladosti prešao u Rudar, čije su mlađe selekcije oduvijek bile među najboljima i pravi rasadnik talenata. Imao sam sreću da igram u jednoj izuzetno nadarenoj generaciji i da me vode treneri poput Nazifa Terzića, Džemala Pačariza i Kemala Šabića, od kojih sam mnogo naučio i njima pripadaju velike zasluge za moj napredak, kaže kapiten Rudarevih nada, zadovoljno se osvrćući na godine osobnog iskoraka:

-Protekla sezona je bila posebno blistava. Postigao sam 23 gola za juniore i tri za prvi tim i slobodno mogu reći da je to moja sezona za pamćenje. Prelazak u prvi tim veliki je iskorak u mojoj karijeri, s ponosom ističe Enis Sikira, kojem je Mirnes Buza u finišu pružio šansu koju je ovaj talentirani mladić iskoristio na najbolji način i vizirao put za prvi tim u novoj sezoni.

U posebnom sjećanju ostat će mu fenomenalni pogodak iz slobodnjaka protiv Sloge u Ljubuškom, koji je Rudaru donio jedinu gostujuću pobjedu u minuloj sezoni.

-Slobodnjaci su inače moja specijalnost ! Ove godine sam postigao desetak golova iz prekida, a onaj u Ljubuškom je svakako najljepši i najdraži. Sa skoro 30 metara daljine uspio sam prebaciti „živi“ zid i pogoditi rašlje protivničkog gola. Mnogi su taj pogodak proglasili najefektinijim golom postignutim na prvoligaškim terenima i još se vrti na You Tube snimcima.

-Očekivanja od nove sezone ?

- Sada samo razmišljam o igrama u prvom timu. Daj Bože zdravlja, a vjerujem da se svojim trudom, znanjem i upornošću mogu izboriti za status. Svjestan sam da me čeka velika konkurencija i da ću morati proliti dosta znoja da se izborim za startnu postavu.Neće biti lako ,ali ja se ne predajem.Vjerujem da ću ozbiljno konkurisati za dva mjesta rezervirana za igrače do 21.godine i tu vidim svoju šansu,kaže devetnaestogodišnji Enis Sikira, pred kojim je svjetla budućnost.

Enis Sikira klasični je vezni igrač. Voli ulogu plejmekara, ali može igrati i na poziciji zadnjeg veznog.
-Sviđa mi se kako igra Muhamed Bešić. Uživam u njegovoj neumornosti, borbenosti,agresivnosti. Igra sa strašću i srcem i služi za primjer nama mlađima. On je moj sportski uzor.

M. Komšo/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u