KakanjLive | Petak, 05.06.2020. godine

Ekonomsko osnaživanje žena u Tršću

21.04.2019. - Zabilježen je masovan odziv žena na području Tršća za edukacije kroz projekat ekonomskog osnaživanja žena kojeg podržava Općina Kakanj, a realizira Udruženej žena općine Kakanj (UŽOK)Udruženje žena Općine Kakanj (UŽOK) prošle je sedmice počelo sa ovogodišnjim ciklusom ekonomskog osnaživanja žena edukacijom kroz praktičnu i teorijsku obuku krojenja šivenja i tkanja. Ovoga puta rukovodstvo UŽOK-a se opredjelilo za edukaciju na području Mjesne zajednice Tršće, a kojoj gravitira više naseljenih mjesta iz kojih su prijavljene polaznice za ovu korisnu i više godina već dokazanu pozitivnu praksu najstarijeg kakanjskog udruženja žena.

Polaznice ove edukacije savladat će sve temeljna znanja potrebna za krojenje, šivenje, klasično i zidno tkanje. Projekat je kao i prethodnih godina podržala Općina Kakanj. Podsjaćamo da su u posljednjih nekoliko godina edukaciju prošle žena iz doline rijeke Trstionice koje su 2017. godine imale obuku u Vatrogasnom domu u Kraljevoj Sutjesci. U višemjesečnoj obuci vještine samostalnog privređivanja prošle su žene iz naseljenih mjesta od Nažbilja do Čatići. U prošloj 2018. godini, obuka se odvijala u Kaknju, a prošlo je više desetina žena iz gradskih i prigradskih naselja. U ovoj godini dogodio se masovan odziv žena sa područja Tršća.

Iskustvo u edukaciji, sa voditeljicama svakog od dijelova ovog projekta garantira da će polaznice za veoma kratko vrijeme početi samostalno raditi svoje prve odjevne ili ukrasne predmete. Prethodni ciklusi su omogućili da se jedan broj žena zaposli u tekstilnoj industriji, konkretno u firmi Alma Ras, a neke od žena počele su i samostalno privređivati u kućnoj radinosti. Očekuje se da će takve rezultate dati i ova edukacija u Tršću.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u