KakanjLive | Subota, 08.08.2020. godine

Dvadest novih plastenika za kakanjske poljoprivrednike

13.11.2018. - U Omladinskom centru Kakanj obavljeno je potpisivanje tripartitnih ugovora o dodjeli plastenika površine 100 m2 za 20 korisnika projekta pod nazivom “Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima na području općine Kakanj”

Korisnici plastenika imaju obavezu da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Dobijaju plastenik od 100 metara kvadratnih, sistem za navodnjavanje i sadnice za kulture koje će proizvoditi. U nabavci učestvuju sa 20 posto odnosno sa 477 KM. Dužni su da plastenik zadrže tri godine i u tom periodu ne mogu ga otuđiti ili prodati. Treba da vode evidenciju kako bi Muslim Aid ali i Općina Kakanj mogli analizirati stanje, odnosno upotrebu plastanika i na osnovu toga donositi odluke o eventulnom proširenju plasteničke proizvodnje. Dakle korisnici nemaju obavezu da bilo šta vraćaju. Ovo je paket za potrebe njihovih porodica. Poslije potpisivanja ugovora, za 20 korisnika održana je teorijska edukacija iz oblasti plasteničke proizvodnje.

plastenicifejzovicSenad Fejzović, jedan od 20 korisnika

Jedan od 20 korisnika je i Senad Fejzović koji nam je o prijavi na ovaj projekat i planovima o proizvodnji u plasteniku rekao:
- Aplicirali smo na ovaj poziv zato što ćemo korištenjem plastenika povećati proizvonju i prihode. Zahvaljujemo se Općini, Muslim Aid-u i svima koji su učestvovali u ovome. Vrlo smo sretni. Plastenik je veliki i može puno pomoći porodici u egzistenciji. Supruga i ja imamo iskustva u korištenju plastenika. Radili smo, a uz današnju edukciju i uz bolji plastenik to možemo unaprijediti. U zimskoj sjetvi ćemo uzgajati špinat, blitvu i mladi luk, a u sezonskoj, proljetnoj, biće to paradajz, paprika i krastavice. Naše učešće u sufinansiranju plastenika, u odnosu na njegovu ukupnu vrijednost nije veliko. Teže je onima koji ne rade i koji nemaju ama baš nikakvih prihoda, međutim uloženo će se vratiti, čak i više od toga.

plastenicimersihaMersiha Zulčić, projekt menadžerica iz Muslim Aid-a

O realizaciji ovog i ranije realiziranih projekata Organizacije Muslim Aid, čije međunardno sjedište je u Londonu, menadžerica ovog projkta Mersiha Zulčić, nam je rekla:
- Mi smo kao nosioci programa imali ulogu da odaberomo dobavljača koji će motirati plastenike na posjedima svih 20 korisnika, a prije toga zajedno sa Općinom Kakanj smo odabrali korisnike. Projekat se realizira samo ako je u njemu 20 korisnika, manje, ali ni više ne može i tako radimo na području cijele BiH. Tokom proljeća projekat smo realizirali u deset općina. Sad realizujemo deset novih općina. U Kaknju ne radimo prvi puta. Zbog ranije uspješne saradnje opet smo se vratili u Kakanj. Ovdje nismo imali problema. Pokazalo se da Općina ima jako dobre stručne ljude ali i korisnike. Općina Kakanj je za primjer kako prati naš proces od početka do kraja.

plastenicifadilmerdicFadil Merdić iz Odjela za ekonomski razvoj Općine Kakanj

- Javni poziv je ponavljan jer na prvo raspisivanje nismo imali dovoljno kandidata. Ponavljanjem poziva ispunili smo broj kojeg je tražila Muslim Aid organizacija. Ovo je novih 2000 metara kvadratnih za proizvodnju povrća u plastenicima. Nadam se da će svi korisnici namjenski iskoristiti plastenik i da će kroz proizvodnju povrća uz pomoć Općine kvalitetno doprinijeti unaprjeđenju porodične egzistencije, rekao je Fadil Merdić iz Općine Kakanj.

Potpisnici Ugovora su Općina Kakanj, Humanitarna organizacija Muslim AID i 20 krajnjih korisnika.
Ukupna vrijednost projekta je 48.700,00 KM. Učešće Općine Kakanj je 40% (19.480,00 KM), učešće HO “Muslim Aid” je također 40% (19.480,00 KM), dok je učešće krajnjih korisnika 20% (9.740,00 KM).

A.Zekić/KakanjLive

 


- Potpisnici Ugovora su Općina Kakanj, Humanitarna organizacija Muslim AID i 20 krajnjih korisnika.
Ukupna vrijednost projekta je 48.700,00 KM. Učešće Općine Kakanj je 40% (19.480,00 KM), učešće HO “Muslim Aid” je također 40% (19.480,00 KM), dok je učešće krajnjih korisnika 20% (9.740,00 KM).

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u