KakanjLive | Srijeda, 25.11.2020. godine

Dva događaja povodom Dana dječije knjige

30.03.2017. - Gradska biblioteka Kakanj realizira projekt Jubileji knjige 2017. programima u Čitaonici Gradske biblioteke i u predškolskoj ustanovi za odgoj i obrazovanje Mladost Kakanj

bibliotekanajava

Jedan od praznika knjige je i 2. april - Međunarodni dan dječije knjige. U povodu ovog značajnog dana Gradska biblioteka tradicionalno organizira prigodan program. Ove godine pod nazivom: Radosti vezene torbice i to sutra, u petak 31. marta sa početkom u 9,30 sati.

Drugi program je, 3. aprila - ponedjeljak, sa početkom u 9,30 sati, za najmlađe kakanjske mališane u Obdaništu Mladost Kakanj.

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se svake godine kako bi se ukazalo na važnost dječje knjige, te potaknula i razvila ljubav prema čitanju.

Značaj dječije književnosti u odgoju djece

Dječija književnost je od neprocjenljive vrijednosti i važnosti za odgoj djece jer putem priča za djecu mogu se objasniti i prilagoditi uzrastu mnoge pojave u prirodi i društvu, dočarati neobični likovi i tako razvijati mašta, te vježbati pamćenje i mišljenje. Jedan od najučinkovitijih puteva da se dopre do dječije duše, da se probudi dječija mašta, objasne veze među ljudima, steknu osobine ličnosti, bogati vokabular, stječu novi pojmovi i predstave - jeste dječija književnost.

Djeca mnogo vole priče, pjesmice, uspavanke, pitalice, zagonetke... To najbolje ilustruju stalne molbe djece da im odrasli pričaju ili čitaju bajke, basne, pripovijetke, pjesme... Jedne te iste po nekoliko puta na dan, dok ih i sama ne usvoje. Zato je važno iskoristiti to dječije interesovanje, onu unutrašnju motivaciju i nastojati da dječija književnost nema za cilj samo da zadovolji dječiju potrebu za slušanjem zanimljivih sadržaja, nego da se putem tih sadržaja i odgojno djeluje.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u