KakanjLive | Četvrtak, 06.08.2020. godine

Druženje veterana Rudara kod profesora Ljubojevića

04.05.2019. - Na druženju bivših nogometaša Rudara u restoranu kod Dragana i Dine Ljubojevbića, koji njeguju ovakve prigode za okupljanje Rudareve obitelji, prisustvovalo 25 igrača iz generacija 1970-1975. i 1992-1995.godine koje je trenirao profesor Dragan Ljubojević, bez dvojbe, najuspješniji domaći trener u istoriji Kluba

Ovogodišnje, treće po redu, druženje veterana Fudbalskog kluba Rudar - Kakanj održano je 3.maja, na 99. rođendan najstarijeg kakanjskog sportskog kolektiva. U odnosu na prethodna dva druženja, kada je profesor Dragan Ljubojević okupljao najuspješniju generaciju iz sezone 1971/1972. koja je učestvovala u kvalifikacijama za ulazak u Prvu ligu Jugoslavije, ovaj put okupila se i generacija iz ratnog perioda 1992-1995.godine, koja je u teškim uvjetima pod njegovim vodstvom izborila ulazak u novoformiranu Prvu ligu Bosne i Hercegovine.

Uz muziku uživo i bogatu zakusku, u jednom vedrom ozračju i lagodnoj atmosferi, bivši igrači Rudara su kroz sedmosatno druženje, evocirali uspomene iz svojih igračkih dana. Naravno, nisu izostale kratke i duhovite anegdote iz života i bogate igračke karijere, koje su izazvale oduševljenje i ostavile upečatljiv dojam i ovo druženje učinilo zanimljivijim.

Pored prisjećanja na događaje iz igračkih dana, veterani Rudara su iskazali veliki interes za trenutno stanje u Klubu, zabrinutost evidetnom stagnacijom, lošim stanjem glavnog terena i nedostatkom pomoćnog, što nije bio slučaj u vrijeme njihove nogometne ere.

Izdvajamo izjavu Marina Bloudeka, jednog od boljih igrača iz generacije 1971/72. godine, koji je stigao iz Maribora ,gdje obnaša dužnost sportskog direktora u najuspješnijem slovenačkom klubu, kojem nije jasno da Klub sa tako bogatom tradicijom kao Rudar ima ovako lošu infrastrukturu.

-Kada sam obišao rodnu kuću, koja se nalazi uz samu ogradu stadiona Rudara, s terase sam prvo pogledao stadion i moram reći da sam bio  frapiran stanjem glavnog terena, koji sigurno nikad nije bio u lošijem stanju. Ne mogu da shvatim da se za 25 godina nije mogao sanirati pomoćni teren. Mi smo prije 50 godina imali daleko bolje uvjete. Volio bih da se naredne godine jubilej 100 godina postojanja kluba obilježi na dostojanstven način, kakav dolikuje klubu s tako bogatom tradicijom i da se klub vrati na stare staze, istakao je Marin Bloudek, jedan od rijetkih bivših igrača Rudara koji je poslije igranja u Rudaru i Čeliku imao tako bogatu trenersku karijeru vodeći poznate klubove u BiH, Sloveniji i Austriji.

Društvo starih Rudarevaca iz generacije 1970-1975.predvodili su golmani Jure Tolić i Čedo Kosar, Meho Alibašić, Besim Gafurović, Nijaz Kapo, Jakub Čaluk, Jasminko Karahasanović, Marin Bloudek, Enver Bektašević, Anton Lukić i nešto stariji Mato Gavran i Rifet Brdarević. Izostali su Ivica Marković (Rijeka), Srđan Kogoj (Makarska), Ranko Subotić (Bijeljina), Jovan Erešić (B.Luka), te Kemal Hafizović (Zenica), dok više među živima nisu Dragan Stojić-Pican, Zoran Spasojević, Hajrudin Kulović-Ćile i Izudin Mahmutefendić. Mlađu gardu su predvodili braća Šabić (Kenan i Kemal), braća Maksumić (Mirnes i Benjamin), Muris Bešić, Almir Jašarspahić, Ramiz Husić, Džemal Pačariz, Samir Trako, Berislav Komšo, Zlatan Halaba, Elvir Kozica i Nedžmin Sarač.

Kao i na prethodna dva okupljanja, od bivših funkcionera prisustvovali su samo najdugovječniji, Ejub Spahić, koji je u tri navrata bio predsjednik i Mato Komšo, koji je od 1965.do 1982.godine bio prvi operativac kluba, te član Uprave u periodu od 1994. do 1998. godine.

U kratkom, ali nadahnutom, bolje reći svom prepoznatljivom govoru, Ejub Spahić je izrazio divljenje što je sarađivao s tako čestitim, poštenim i odanim igračima, koji su pronijeli slavu našeg Rudara. Poželio im je da dožive njegove živbotne godine (osamdesetdevete, op.a.) i da ostanu vjerni Rudaru jer mu je njihova pomoć itekako potrebna bez obzira kako to neko mislio i tumačio. Rudar je bio simbol Kaknja i to mora ostati, kazao je Ejub Spahić, što je izazvalo salve aplauza dvadesetpetorice bivših istaknutih igrača Rudara, koji su mu poželjeli da s njima dogodine proslavi veliki jubilej kluba u kojem je proveo više od tri decenije.

 

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u