KakanjLive | Utorak, 02.06.2020. godine

Druženje rukometnih veterana

02.02.2018. - Profesor Dragan Ljubojević je u petak 2. februara okupio veterane kakanjskog rukometa, a povod okupljanja bilo je prikupljanje arhivske građe o kakanjskom rukometu za potrebe izložbe koju će organizovati JU KSC Kakanj.

Kakanjski rukomet ima bogatu historiju, a ovih dana JU KSC Kakanj prikuplja materijale koji su u posjedu bivših sportista za potrebe formiranja izložbe tri kluba, odbojkaškog kluba Kakanj, rukometnog kluba Kakanj i košarkaškog kluba Kakanj.

Tim povodom profesor Dragan Ljubojević je u svom lokalu organizovao druženje kojem se  odazvalo jedanaest bivših rukometaša/ica RK Kakanj, odnosno ŽRK Bobovac – Kakanj: Nikica Komšić, Zdravko Bloudek, Fahrudin Tepić, Ivica Pekić, Kemal Turudija, Goga Edin, Kazimir Ivić, Zdenko Knežević, Mira Terzić, Fata Seferović, Zrinka Omrčen i Vlado Zajiček (bivši sekretar i blagajnik RK Kakanj).

Cilj okupljanja veterana kakanjskog rukometa bio je da se i evociraju uspomene za zlatne godine kakanjskog rukometa, ali i da veterani kakanjskog rukometa svojom arhivskom građom pomognu u stvaranju izložbe koju organizira JU KSC Kakanj.

DSC01777

Nikica Komšić

-Cilj našeg okupljanja je da evociramo uspomene na zlatno doba kakanjskog rukometa i da pomognemo organizaciju izložbe o RK Kakanj i ŽRK Bobovac-Kakanj. Nažalost mnogo materijala je uništeno kada je ''nestao'' naš stari Partizan. Uvijek je lijepo kada se uz druženje, razne anegdote i stare fotke podsjetimo tih divnih prošlih vremena, rekao je Nikica Komšić koji je igrao za RK Kakanj u periodu od 1959. do 1966. godine i u periodu od 1969. do 1974. godine, nakon čega je postao trener RK Kakanj u periodu od 1974. do 1985. godine. U periodu od 1966. do 1969. godine bio je član visočke Bosne. 

DSC01779

Edin Goga

-Nažalost sva arhivska građa o kakanjskom rukometu je uništena i ovo je divna prilika da se kroz druženje nekoliko generacija bivših rukometaša Kaknja evociraju uspomene na rukomet u Kaknju i da se formira neka građa za izložbu koja će biti organizovana uz pomoć uposlenika JU KSC Kakanj, rekao je Edin Goga koji je dres rukometnog kluba Kakanj nosio u periodu od 1985. do 1995. godine i od 2001. do 2002. godine (od 1996. do 1999. godine nastupao je za RK Maglaj, a od 1999. do 2001. godine za RK Krivaju).

DSC01780

Kazimir Ivić

-Hvala Općini Kakanj i JU KSC Kakanj što su odlučili da se napravi izložba o historijatu sporta u Kaknju. Ovo je sjajno, posebno za buduće generacije budući da će izložba sigurno dati podstrek mladima da samo sport formira zdrave ličnosti koje će sutra graditi ovu našu divnu državu, rekao je Kazimir Ivić u izjavi za Kakanjlive.

Kazimir Ivić je bio član RK Kakanj u periodu od 1966. do 1972. godine, a nakon toga trener ženskog rukometnog kluba Bobovac-Kakanj koji je u sezoni 1971/1972 igrao odlučujuću utakmicu za ulazak u drugu ligu Jugoslavije protiv ekipe ŽRK Lokomotiva iz Mostara. Iako su Kakanjke slavile sa dva gola razlike tadašnja vlast u Kaknju odlučila je da ŽRK Bobovac ne treba igrati drugu ligu Jugoslavije pa je mjesto u drugoj ligi prepušteno Lokomotivi koja je u narednoj sezoni lagano izborila plasman i u prvu ligu bivše države.  

-Najviše sreće i slavlja je u to vrijeme bilo vezano za kakanjski rukomet. Rukomet se igrao na otvorenom, na betonskoj podlozi, bez štitnika i imao je posebnu draž, prisjeća se Ivić zlatnog doba ženskog rukometa u Kaknju.

Gospodin Dragan Ljubojević se po ko zna koji put pokazao kao sjajan domaćin, a veterani kakanjskog rukometa su prikupili mnogo materijala za izložbu koja će prema najavama iz JU KSC Kakanj biti organizovana za tri mjeseca.

E.Škulj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u