KakanjLive | Petak, 18.06.2021. godine

Dosta je priče o grijanju Sarajeva iz Kaknja

27.08.2018. - Trideset godina se priča da je toplifikacija Sarajeva iz Termoelektrane generacijski projekat, a dalje od studija, koje se rade godinama i godinama, nije se maklo. Stručnjaci kažu da bez izgradnje Bloka VIII u Kaknju nema dugoročne i stabilne toplifikacije Sarajeva iz Termoelektrane

studijetoplifikacijaObjavljeno na e-kapiji 21. aprila 2010. godine: Amer Jerlagić aktuelizira izradu Studije o toplifikaciji Sarajeva

Toplovod Kakanj - Sarajevo je ideja, projekat, studija što se zagovara već cijelu vječnost i koju od izbora do izbora sve političke opcije koriste kao priču o kvalitetnijem životu i radnim mjestima, ali nijedna garnitura vlasti i nijedna Uprava Elektroprivrede BiH nije otišla dalje od izrade studija.

Priča o toplovodu Kakanj-Sarajevo nije ni izmišljena ni plasirana prije dvije-tri godine. Priča o toplovodu traje trideset godina, a izrada studija više od jedne decenije. Prva studija je urađena 2004. godine, a onda je 2010. godine aktuelizirana od strane tadašnjeg direktora Elektroprivrede BiH, Amera Jerlagića.

Priča se aktuelizira svake dvije godine i to još od vremena kada se izgradnja toplovoda vezivala za istovremenu gradnju autoputa A1. Izgređena je autocesta od Sarajeva do Kaknja, ali ni metar cjevovoda po toj trasi za toplifikaciju glavnog grada. A i to se planiralo i to se obećavalo.

U ove priče poslije toliko vremena najmanje vjeruju građani Kaknja i Sarajeva. Dakle ovo jest generacijski projekat danas, kao što je bio i generacijski projekat prije tri decenije!? I dok su neke generacije, kada je počela priča o toplifikaciji Sarajeva već u poznoj dobi i odlaze s ovog svijeta, dotle se rađaju nove generacije za koje je ovo projekat budućnosti. Projekat se prezentira na istim principima i na istim populističkim skupovima na kojima se gradio svih trideset godina ranije. Samo da se zna, nije ovo samo osvrt koji se tiče sinošnjeg istupa Fahrudina Radončića u Kaknju, nego je ovo osvrt koji se tiče i svih vlada, političara i uprava Elektroprivrede od rata na ovamo. Stručnjaci znaju da nema govora o dugoročnoj, kvalitetnoj, pouzdanoj, sigurnoj toplifikaciji grada Sarajeva iz Termolektrane Kakanj bez izgradnje Bloka VIII .

Dakle ako bi sutra ili za tri godine krenuli radovi na toplifikaciji Sarajeva iz Kaknja treba računati sa činjenicom da Blok V kakanjske Termoelektrane ne može još dugo raditi, a da bi u Blok VII trebalo značajno puno investirati. Sa investicijom za toplifikaciju to više ne bi bilo 250 miliona nego najmanje dvostruko više. Ako se tome doda i milijarda za izgradnju Bloka VIII, "Daleko je sunce"  iz Kaknja za stanovnike Sarajeva. Dakle poruka svim političarima za dolazeće predizborne skupove u Kaknju. Ne pričajte, molim vas o toplifikaciji Sarajeva iz Kaknja, posebno kao o projektu čija izvjesnost je na pragu, a Blok VIII Termolektrane nije ni na vidiku.

Zvanična Inicijativa aktueliziranja izrade "Studije opravdanosti snabdijevanja toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajeva“ krenula je 2010. godine, a Studija je prezentirana sedam godina kasnije, u maju 2017. Ako smo sedam godina radili studiju, koliko nam treba da dovedemo toplu vodu iz Kaknja u Sarajevo... Završena je i prezentirana“Studija opravdanosti snabdijevanja toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do/i Zenice” i to u januaru 2013. Od tada do danas prošlo je nešto više od četiri godine. I Šta bi?

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u