KakanjLive | Subota, 08.08.2020. godine

Donošenje odluka o saobraćaju

29.12.2016. - Odluke o saobraćaju treba donositi na osnovu stručnog vrednovanja sistemskih rješenja, ističe se u saopštenju za javnost Centra za bezbjednost u saobraćaju i mobilnost, koji je nedavno imao Osnivačku skupštinu u Kaknju

saobracaj

Udruženje “CENTAR ZA BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU I MOBILNOST - CBSM” ovom prilikom izražava nezadovoljstvo i zabrinutost u pogledu načina donošenja odluka u saobraćaju koje imaju višestruko negativne efekte na sve stanovnike, posebno učesnike u saobraćaju i korisnike saobraćajnih usluga. Ovakvih neodrživih odluka je bilo više u proteklom periodu, a zajednička im je karakteristika da su one posljedice neodgovornosti i neznanja njihovih donosilaca.


Jedna od takvih odluka je i odluka Vlade kantona Sarajevo u vezi ograničenja saobraćaja u Kantonu, a u cilju ublažavanja zagađenja vazduha. Ova odluka, koja je u osnovi politička, je tipičan primjer birokratsko-represivnog djelovanja koje remeti svakodnevne životne aktivnosti ljudi, ograničava slobodu kretanja, utiče na socijalno stanje ljudi i proizvodi dodatne nepotrebne troškove stanovništvu i privrednim subjektima.

Pristup zasnovan na naučnim i stručnim saznanjima

Na osnovu dugogodišnjih i sveobuhvatnih aktivnosti koje provode eksperti – članovi ovog Udruženja, a u želji da konstruktivno utičemo na pozitivne promjene u vezi sa iskazanim problemom, ovim putem želimo da javnosti i svima onim koji na bilo koji način mogu uticati na iznalaženje održivog sistemskog rješenja ukažemo na pristup koji je zasnovan na naučnim i stručnim saznanjima.

Saobraćaj za kvalitetan život u gradu

Naime, u pogledu Srategije razvoja gradova ukazujemo na potrebu zvaničnog (službenog) prihvatanja, promocije i implementacije strategije “Saobraćaj za kvalitetan život u gradu” (Transportation for Livable City). Ova strategija podrazumijeva balansirani razvoj svih vidova saobraćaja u gradu sa dominantnim učešćem javnog gradskog prevoza i nemotorizovanih vidova saobraćaja (pješačkih i biciklističkih zona). U tom smislu potrebno je da nadležni državni organi i organizacije hrabro uđu u proces donošenja sistemskih mjera za prestruktuiranje učešća pojedinih vidova saobraćaja u gradu. U ovaj proces neophodno je da se uključe zainteresovane nevladine i druge organizacije, kao i građani. Navedeni proces će biti mukotrpan, možda i dugotrajan, ali će u konačnici dati pozitivan rezultat u pogledu poboljšanja kvaliteta života u gradu. Postoje već brojni primjeri uspješnosti ovakvog pristupa. U suprotnom, opcija “ne raditi ništa”, nego povremeno donositi kontradiktorne represivne mjere, samo će izazvati otpor i nezadovoljstvo građana, imaće štetne posljedice, a neće imati nikakav efekat na uzroke problema zbog kojeg su donesene. Političari i politička tijela koja učestvuju u donošenju takvih odluka ne moraju znati tehničko-tehnološka i sistemska rješenja u saobraćajnim procesima, ali bi morali znati da postoje provjereni empirijski obrasci i modeli na osnovu kojih je moguće rješavati probleme ove vrste.

Upravni odbor Udruženja CBSM

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u