KakanjLive | Nedjelja, 28.11.2021. godine

Dodjeljene nagrade na Sarajevo film festivalu

20.08.2021. - Najbolji film ovogodišnjeg SFF-a je

nagradaglavna

Autor: M. Ču.

Za nagrade "Srce Sarajeva" u Takmičarskim programima ukupno će se takmičilo 47 filmova. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 18 filmova je zabilježilo svjetsku, tri međunarodnu, jedan evropsku, 24 filma regionalnu i jednu bosanskohercegovačku premijeru.

Prestižnom nagradom Srce Sarajeva okrunjeni su filmovi iz Takmičarskog programa – igrani film, Takmičarskog programa –  dokumentarni film, Takmičarskog programa – kratki film i Takmičarskog programa – studentski film.

Ovogodišnji Takmičarski program – igrani film predstavio je deset filmova, od toga dvije svjetske premijere, a osam regionalnih.

Srce Sarajeva za najbolji film pripalo je ostvarenju "Great Freedom", Sebastiana Meisea.  

- Hvala vam mnogo. Hvala Sarajevo Film Festivalu što nas je pozvao, jer ovo je sjajan festival, velika je čast biti ovdje. Mnogo vam hvala - kazaoa je Meise.

Srce Sarajeva za najboljeg reditelja pripalo je Milici Tomović za "Celts".

- Hvala Festivalu mnogo. Uradili smo ovaj film s mnogo ljubavi. Divno je biti ovdje i pokazati film. Malo sam nervozna zbog svega što nam se izdešavalo proteklih dana. Hvala vam - kazala je Tomović.

Srce Sarajeva za najboljeg glumca otišlo je u ruke Georgeu Friedrichu za ulogu u filmu "Great Freedom". Srce Sarajeva osvojile tri glumice Flaka Latifi, Era Balaj i Urate Shabani za uloge u filmu "The hill where lionesses roar".

- Jako smo sretne sto smo dobile ovu nagradu. Jako smo uzbuđenje jer je ovo naš prvi igrani film. Ovo je najbolja stvar koja nam se mogla dogoditi. Hvala vam, hvala Festivalu. Sarajevo ljubavi moja - poručile su glumice u video poruci.

U selekciji Takmičarski program – dokumentarni film publika je mogla pogledati šesnaest filmova, od toga osam svjetskih premijera, jednu evropsku, šest regionalnih i jednu bh. premijeru.

Specijalna nagrada žirija "Looking for Horses", Stefan Pavlović.

Nagrada za ljudska prava (Human Rights Award) "Les Enfants Terribles", Ahmet Necdet Cupur.

Srce Sarajeva pripalo je dokumentarnom filmu "Landscapes of Resistance", Marta Popivoda.

- Ovo je veoma emotivan trenutak, želim zahvaliti Radi Šešić koja je uvrstila film u takmičarski program, kao i timu filma koji je omogućio da ovo bude moguće. Ovo je najvažnija nagrada za sve nas. Hvala Sarajevo, hvala Festivalu - kazao je Popivoda.

Takmičarski program – kratki film gledaocima je ponudio deset filmova, od toga četiri svjetske premijere, a šest regionalnih.

Specijalna nagrada žirija - kratki film "Displaced", Samir Karahodan.

Srce Sarajeva osvojio je "Everything Ahead", Mate Ugrin.

Selekcija Takmičarski program – studentski film sastoji se od dvanaest filmova, od čega su četiri svjetske premijere, tri međunarodne i pet regionalnih.

Srce Sarajeva osvojio je "Summer Olanning", Alexandru Mironescu iz Rumunije.

- Hvala vam, ovo je prva nagrada i malo sam nervozan. Želim zahvaliti svim članovima moga tima, Sarajevo Film Festivalu. Nadam se da ću se vratiti opet - kazao je Mironescu.

U okviru ovogodišnje ceremonije dodjele nagrada proglašena je i dobitnica Specijalne nagrade za promicanje rodne ravnopravnosti, nove nagrade Sarajevo Film Festivala otvorene i za filmove i rediteljice izvan takmičarskih sekcija, odnosno i iz drugih programa i sa drugih teritorija, pod uslovom da se radi o rediteljičinom prvom dugometražnom filmu.

Nagrade su pripale rediteljicama filmova" Playground", Lauri Wandel i "Looking for Venera" Noriki Sefi.

Podsjetimo, na Festivalu su ove godine dodijeljena i dva Počasna Srca Sarajeva za izuzetni doprinos filmskoj umjetnosti, a dobili su ih Wim Wenders i Michel Franco.

Ovogodišnji, 27. Sarajevo Film Festival se završava 20. augusta, projekcijama nagrađenih filmova i svjetskom premijerom filma "Toma" Dragana Bjelogrlića.

Izvor: FAKTOR

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u