KakanjLive | Srijeda, 12.05.2021. godine

Dobar komšija i uspješan poslodavac

08.07.2017. - U najljepšoj kakanjskoj zelenoj oazi, u parku radosti, u parku zabave i igara, na livadama koje liče lijepim krjolicima, a u hladovini vrelog ljetnog dana, u najvećem eko uređenom dvorištu jedne bosanskohercegovačke kompanije, održan Dan otvorenih vrata Tvornice cementa Kakanj

Od 2002. godine, do danas ovo su šesnaesti Dani otvorenih vrata Tvornice cementa. Sjećamo se, iz tog vremena, najava toga dana. Mnogi su se pitali - šta je to? Na šta liči, šta se dešava na taj dan? I onda smo praktično vidjeli kako funkcioniše jedan stručni, poslovni, marketinški i iz sfere unaprjeđenja odnosa sa javnostima jedan revijalni, a toliko poslovno važan i značajan dan u životu kompanije. Dan otvorenih vrata, u tom smislu na naše loklne prostore donijela je svjetska kompanija HeidelbergCement. Bilo je to nekako, odmah poslije privatizacije Tvornice i dolaska  lider menadžera Branimira Muidže. Danas to više nije nikakva nepoznanica. Nije već godinama. To je dan kojeg u svim kakanjskim domovima i najmlađi i najstariji čekaju kao praznik, kao rođendan, kao... I spremaju se. Za susret sa ljudima koje redovno viđaju samo na Danu otvorenih vrata Tvornice cementa. Spremaju se za igre na koje su već navikli. Spremaju se za nagrade, za poklone...

Harmonija za dobar komšiluk i uspješno poslovanje

Izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove Izudin Neimarlija, na Dan otvorenih vrata govorio je o harmoniji između Tvornice Cementa i kakanjske zajednice građana, udruženja, kulturnih, zdravstvenih, sportskih i obrazovnih institucija. Rekao je to ističući i naglašavajući upravo harmoniju:
- Živeći u harmoniji sa lokalnom zajednicom živimo u harmoniji i sa svima na koje smo upućeni i sa kojima sarađujemo. Živimo u harmoniji sa našim radnicima. Kada tako živimo i radimo, onda smo i dobar komšija i uspješan poslodavac.
O investicijama, planovima i razvojnim pravcima, izvršni direktor Neimarlija je rekao:
- Mi smo dio velike familije HeidelbegrCement koja djeluje na svim kontinetima i zato imamo dvostruke poslovne standarde. Radimo po našim internim standardima i po zakonskim propisima države u kojoj proizvodimo cement. Interni Heidelberg standardi često su korak ispred onoga što propisuju domaći propisi pa i u Bosni I Hercegovini. Primjenjujemo sve ono što je u svijetu ili Zapadnoj Evropi tehnološki već stiglo.Tako smo ove godine investirali dva miliona maraka u nove filtere, a nismo po zakonskim propisima BiH morali. To je još jedan doprinos Tvornice kvalitetnijem životu. Razvojno se krećemo u dva smjera. Pripremamo postrojenje za korištenje alternativnih goriva, to je gorivo iz komunalnog otpada i krećemo se u pravcu proširenja našeg portfolia proizvoda. Cilj nam je uvesti neke nove tipove cementa na sirovinama koje sada koristimo.

0057

Donacija za Tvornicu kulture

U okviru dnašnjeg Dana otvorenih vrata Izvršna direktorica za finansijske i ekonomske poslove, Zehra Obralija uručila je donaciju vrijednu 3.500 KM, za Gradsku biblioteku Kakanj, odnosno za realizaciju sadržaja iz projekta kojeg Biblioteka organizira godinama pod nazivom Tvornica kulture Kakanj. Donaciju je primio direktor Biblioteke Senad N. Čišija, a biće iskorištena za nabavku novih knjiga.

Zahvaljujući se Tvornici cementa za ovu donaciju ali i podršku dugu već 14 godina u kontinuitetu, direktor kakanjske Gradske biblioteke Senad N. Čišija je rekao:
- Zahvaljum se u ime građna Kaknja koji su redovni posjetioci Biblioteke i u ime zaposlenih u Biblioteci ne samo na ovoj donaciji, već na podršci koju imamo u kontinuitetu 14 godina za naše sadržaje koje realiziramo u okviru projekta Tvornica kulture Kakanj. Mi smo ovaj projekat i nazvali po Tvornici cementa Kakanj. Četrnaest godina nije malo. Podržava nas evropska kompanija i važno je da su prepoznali našu proizvodnju. Jako je bitna ova podrška. Kultura je neprofitna i kroz istoriju mecene, vlasti, kraljeve i u naše vrijeme velike kompanije uvijek su je podržavale. Da nema te podrške ustanove kulture bi umirale i zato zaista malo je Tvornici cementa Kakanj reći samo – Hvala!

Do godine opet u zelenoj oazi Tvornice cementa

Igara, radosti, veselja bilo je na pretek. Podjeljene su medalje, diplome, zahvalnice. Negdje se zaista igralo i zabavlajlo, a na nekim sportskim borilištima baš se i takmičilo. Sve skupa ipak zabavno i relaksirajuće. Završen je još jedan Dan otvorenih vrata Tvornice cementa, još jedan kakanjski praznik druženja, ljubavi, poštovanja tolerancije. Odlazimo i čujemo kako Mirsad Abdagić Kike, koji polako postaje i zaštitni znak ovog Dana, poziva na nove igre, na novu zbavu.

I mi pozivamo, do godine opet skupa. Druženje se zakazuje u najvećoj bh. industrujskoj zelenoj oazi – Tvornici cementa Kakanj.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u