KakanjLive | Petak, 18.06.2021. godine

Do pauze za ručak odrađeno pet tački dnevnog reda

31.01.2017. - U toku je Četvrta sjednica Općinskog vijeća Kakanj. Do pauze za ručak vijećnici su komentarisali odgovore na pitanja i inicijative, postavili nova pitanja i nove inicijative te usvojili materijale prvih pet tački dnevnog reda

Četvrta sjednica Općinskog vijeća Kakanj počela je u zakazanom terminu, uz prisustvo svih 30 vijećnika. Komentarima na dostavljene odgovore po osnovu vijećnićkih pitanja i inicijativa, iskazano je različito zadovoljstvo, od ponovnog insistiranja na istim pitanjima do djelimičnog ili potpunog prihvatanja dostavljenih odgovora. Konstatovano je i da neki odgovori nisu dostavljeni.

Tako se i dalje insistira na odgovorima o korištenju automobilskih guma u tehnološkom procesu Tvornice cementa i snabdijevanju vodom u školskoj zgradi na Slapnoj gori, te preciznijim odgovorima o fakturisanju potrošnje toplotne energije, budućnosti daljinskog sistema grijanja, trasi regionalnog puta, zagonetnom nestajanju pčelinjih zajednica, usporivačima za motorna vozila u Karaulskom Polju, rasvjeti u naselju Tičići. Aktuelizirano je pitanje kretanja pješaka u naseljima Doboj IV, Bićeru, Dumancu, Slijevnicama, koju su izgradnjom autoputa primorani prelaziti veliki broj željezničkih kolosijeka. Navedeno je da ima tri godine kako je urađen projekat za kretanje pješaka, sistemom podvožnjaka i da je moguće izvršiti uvid u ovu dokumentaciju.

Na neka od ovih pitanja odgovoreno je usmeno tokom sjednice. Što se tiče rasvjete, rečeno je da u Zavodu za planiranje i izgradnju ima više od jedan milion vrijednosti urađenih i predatih projekata, međutim do njihove realizacije može doći tek nakon što ih Općinsko vijeće uvrsti u programe za realizaciju. Najavljen je i stručni skup vezano za pčelarstvo i nestajanje pčela, poslije kojeg će se pristupiti obilasku terena i registraciji pčelara i košnica. Pojašnjeno je da trasa regionalnog puta na pravcu Termoelektrana – Karaulsko polje nikada nije definisana, tako da zvanično kroz Kakanj i ne postoji regionalna cesta. U Općini Kakanj za ovo stanje odgovornim smatraju JP Autoceste protiv kojih je podnesen i tužbeni zahtjev „težak“ 11 miliona KM.

Izražena je i zahvalnost za prihvatanje inicijativa o intoniranju himne uoči sjednica Vijeća i postavljanju jarbola, na više lokacija u gradu, sa državnim znamenjima.

Postavljena su i nova pitanja i pokrenute nove inicijative o: rekonstrukciji ograde i proširenju mosta kod objekta Kameni Petrol, registru imovine u vlasništvu lokalne zajednice, radnom vremenu ljekara specijalista u Domu zdravlja, snabdjevanju vodom objekata u Zanatskom centru na staroj autobuskoj stanici i porodičnog objekta Ševala Gačića na Plandištu. Inicirana je nabavka aparata za magnetnu rezonancu i formiranje stručnog tima pri Centru za socijalni rad za pomoć učenicima sa posebnim potrebama u osnovnim i srednjim školama, zatim izgradnja trotora u Čatićima na realciji Vehabi-Obre, izgradnja pješačkog mosta preko rijeke Trstionice kojim bi se povezale mjesne zajednice Halinovići i Nažbilj te izrada općinske strategije turizma. Predloženo je postavljanje prometnog ogledala na raskršću u Čatićima.

Svoje inicijative i pitanja u pisanom obliku na ovoj sjednici podnijela su tri vijećnika.

Dnevni red od 39 tački

Poslije ovog uvodnog dijela sjednice, došlo je do izjašnjavanja o dnevnom redu. Sa 20 glasova je prihvaćen prijedlog da se zasjedanje odvija prema 39 tački dnevnog reda, uz mogućnost odgađanja rada za neki drugi dan, ukoliko se do kraja današnjeg rada ne apsolviraju svi predviđeni materijali. Iz principijelnih razloga, vezanih za dogovaranje dnevnog reda i kasno dostavljanje materijala za dopune dnevnog reda, protiv su glasali vijećnici SDP-a i DF-a, a suzdražani su bili vijećnici SBB-a.

Povoljnije povlastice za prevoz đaka i studenata

Do pauze, koja je zakazana u 13,40 sati, Vijećnici su završili rad na pet tački dnevnog reda. Jednoglasno je usvojena Odluka o kriterijima, uslovima i načinu za ostvarivanje prava sufinansiranja troškova prijevoza stuidenata i redovnih učenika srednjih škola. U ovoj školskoj godini povlastice ima 304 korisnika. Očekuje se da će prema danas usvojenoj odluci, a za dolazeću školsku godinu 2017/2018 broj korisnika biti povećan. Razlog je podizanje prava na sufinansiranje u stopostotnom iznosu troškova prevoza za učenike i studente iz porodica sa prihodom od 100,00 KM po članu, a do sada je ovaj limit iznosio 50,00 KM po članu domaćinstva. Novina je i da novčana sredstva sufinansiranja više neće biti uplaćivana autoprevoznicima, već direktno korisnicima: učenicima i studentima, odnosno njihovim roditeljima.

Interventna sredstva za pomoć

Usvojeni su i kriteriji za dodjelu interventnih sredstava za pomoć i izvršeno imenovanje Komisije za njihovu dodjelu. U komisiju su imenovani: Fakir Ajdinović, Adisa Čehajić, Muhdin Begić, Medina Alić i Mujo Fafulić. Implementaciju sredstava za ovu namjenu u iznosu od 50 hiljada KM obavljat će JU Centar za socijalni rad Kakanj.

Uoči zakazivanja pauze donesena je i Odluka kojom se utvrđuje javni interes u svrhu rekonstrukcije vodovoda Vukanovići. Vijećnici su nastavili rad u 15 sati.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u