KakanjLive | Utorak, 15.06.2021. godine

Do odluke Ustavnog suda nema vlasti u F BiH

31.12.2018. - Do odluke Ustavnog suda nema ni formiranja vlasti u Federaciji BiH – Bosna i Hercegovina ovu godinu završava bez riješenog pitanja Izbornog zakona što dodatno komplikuje i koči formiranje izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH

vlastfederacija

Ustavni sud Bosne i Hercegovine primio je zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, a koju je donijela Centralna izborna komisija

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Uputstva podnijelo je 27 zastupnika SDA u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta. Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, poručuje da formiranja vlasti do odluke suda neće biti.

Prema Uputstvu CIK-a, Dom naroda Federalnog Pralamenta biće popunjen poštivajući princip 1-1-1 koji podrazumijeva najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona, ako budu izabrani. Ono što je za SDA ali stranke bh. bloka sporno je popis iz 2013. godine, zbog čega su u apelaciji tražili i privremenu mjeru zabrane popune Doma do odluke Ustavnog suda, jasni su iz Naše stranke i SDP-a.

Iz CIK-a su ranije potvrdili da nove odluke barem kada su oni u pitanju neće biti sve i da Ustavni sud BiH stavi van snage njihovu usvojenu odluku o raspodjeli mandata prema popisu iz 2013. godine. Zbog ovakvog stava Demokratska fronta Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnijela je krivičnu prijavu protiv članova CIK-a.

Podsjetimo Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH ostao je dosljedan ranije izrečenom stavu, do implementacije Aneksa VII (Sporazum o izbjeglicama i raseljenim licima) moraju primjenjivati rezultati popisa iz 1991. godine. Upustvo CIK-a s druge strane podržala je Delegacija EU, ali i Američka ambasada u BiH. Kakva će biti odluka Ustavnog suda teško je pretpostaviti.

Iako u HDZ-u nisu najsretniji odlukom CIK-a zbog formule 1-1-1, njihovo Uputstvo o raspodjeli mandata prihvataju.

Ustavnom sudu FBiH, već je ranije pisao potpredsjednik Vlade FBiH Vesko Drljača koji je od tog suda zatražio mišljenje da li je Dom naroda FBiH dom kantona ili dom konstitutivnih naroda

Kako su nam potvrdili iz CIK-a, još uvijek nisu dostavljene kandidacijske liste svih kantonalnih skupština. Bez toga je nemoguće ući u ovjeru kandidata i popunu Dom naroda prema uputstvu CIK-a.

N1

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u