KakanjLive | Subota, 23.01.2021. godine

Dnevni bilten iz Doma zdravlja

20.03.2020. - Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj obaještava javnost da na području općine Kakanj nema registrovanih slučajeva oboljelih od COVID-19 koje uzrokuje novi Korona virusa, s tim da je trenutno 396 osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor gdje im se kontinuirano prati zdravstveno stanje i daju sve neophodne smjernice i instrukcije za zaštitu ličnog i kolektivnog zdravlja

korona-cavid
Apelujemo na sve građane, a pogotovo građane koji spadaju u neku rizičnu grupu (pacijenti sa hroničnim oboljenjima, starije osobe, djeca, trudnice i sl) da se pridržavaju svih uputstava i smjernica koje se svakodnevno emituju putem medija, te da izbjegavaju svaki vid okupljanja (posjete rodbini, komšijama itd).

Svi građani koji imaju potrebu za lijekovima to mogu učiniti pozivajući svoju ambulantu porodične medicine gdje će im biti propisana terapija i dati savjeti za daljnje postupanje. JU „Dom zdravlja“ Kakanj i sve njene službe stoje danonoćno na usluzi građanima Kaknja i kontinuirano rade na pružanju zdravstvene zaštite stanovništvu.

Naglašavamo da svi građani koji su bili u područjima gdje je registrovan novi Korona virus obavezni su pridržavati se mjera samoizolacije, jer na taj način čuvaju svoje i zdravlje drugih ljudi. Ako je pacijentu određena mjera samoizolacije to podrazumijeva potpuno obustavljanje bilo kojeg oblika kontakta (rukovanja, zagrljaji, neposredni razgovori licem u lice, izlazak do prodavnice i sl) i boravak u prostroiji u kojoj neće ulaziti druga osoba. Samoizolacija je najefikasnija i najefektivnija mjera da se spriječi mogućnost nastanka zaraze, te vas još jednom molimo da se navedene mjere upotpunosti pridržavate u periodu od 14 dana.

Svi naši sugrađani koji su došli iz zemalja ili regija gdje je registrovan novi Korona virus/COVID-19 treba da se prijave putem telefona i da izvrše registraciju i prijavu svog boravka na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/460-950, 032/460-958 ili 124, gdje će dobiti potrebne instukcije o daljnjem postupanju.

U trenutnoj epidemiološkoj situaciji veoma je važno da individualno i kolektivno učestvujemo u sprovođenju preventivnih mjera (redovna higijena, pranje i dezinfekcija ruku, izbjegavanje masovnih okupljanja, izbjegavanje posjeta rodbini ili komšijama, provjetravanje prostorija u kojima boravimo, kihanje ili kašljanje u maramicu i sl), te time smanjimo mogućnost nastanka oboljenja COVID-19 kojeg uzrokuje novi Korona virus.

Dom zdravlja Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u