KakanjLive | Utorak, 04.08.2020. godine

Djeca Varde govore o parku Oaza

01.03.2017. - Pitali smo djevojčice Mahiru i Admiru Ramić i dječaka Anela Husića šta im znači izgrađeni park Oaza

Odmah poslije presijecanja crvene vrpce, čime je otvoren edukativni park Oaza u naselju Varada primjetili smo da su dvije djevijčice prije svih ostalih počele koristiti ljuljašku koja se nalazi u centralnom dijelu parka. Prekinuli smo ih i kao “prve korisnike” zamolili da kažu šta im znači ovaj park. Bile su to učenice četvrtog razreda osnovne škole Mahira Ramić i Admira Ramić. Dok smo razgovarali, prikljuičio nam se i dječak Anel Husić.

mahiraramicMahira Ramić

Mahira Ramić, i nije bila nešto pričljiva ali se sa njenog lica i u njenim očima vidjela radosti i vedro raspoloženje:

- Ovo igralište je napravljeno da se djeca mogu igrati, da uživamo. Hvala svima koji su učestvovali u gradnji. Ovo nama znači veliku radost.

Anel Husić, je prišavši stao između dvije djevojčice, napravili smo fotku i počeli razgovor:

- Ja sam četvrti razred Osnovne škole “Hamdija Kreševljaković”. Ovo igralište meni jako puno znači. Hvala svim donatorima koji su donirali pare za njegovu izgradnju. Moja zahvalnost je velika i neopisiva. Kako za donatore tako i za našeg načelnika Nermina Mandru. Ovo za nas puno, puno znači, a naročito za radost djece.

anelhusicAnel Husić

Kada nam je Anel rekao ovih par rečenica, nismo se mogli oteti utisku da to govori dječak iz četvrtog razreda osnovne škole. Jer njegov javni nastup i govor u mikrofon naprosto nas je oduševio, s obzirom da se puno stariji i obrazovaniji ljudi ne snalaze tako dobro kada treba govoriti javno. Zato smo ga pitali, - Kako si naučio ovako govoriti, a on je bez razmišljanja istog trena rekao:

- Tako što čitam puno knjiga. Idem u školu. Jako je dobro biti pismen. Svim roditeljima bih preporučio da svoju djecu šalju u školu.

Tajo je  Anel ubjedljivo pokazao da su dječaci i djevojčice iz Romskog naselja Varada zaslužili ovakav edukativnui park i da će ga znati čuvati i koristiti. To nam je potvrdila i Admira Ramić koja ide u četvrti razred Osnovne škole “Mula Mustafa Bašeskija”:

admiraramicAdmira Ramić

- Ja sam četvrti razred i u istom sam odjeljenju sa Mahirom, u IV-2. Ovdje ću dolaziti svaki dan poslije nastave. Trudiću se da ove sprave koristimo po nekom redu. Bez svađe. Da svako dođe na red. Ovdje se ne moramo samo igrati. Vidjela sam da se može naučiti koliko je sati i još nešto.

Vezani tekst: Otvoren zabavno rekreativni i edukativni park Oaza

A.Zekić./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u