KakanjLive | Petak, 22.01.2021. godine

Djeca čitaju knjige koje su čitali njihovi roditelji

09.02.2016. - Gradska biblioteka već dva mjeseca realizira projekat kojim podstiče djecu na čitanje knjiga, kao što su to nekada radili njihovi roditelji. Radionice u kojoj će učenici predstavljati pročitanu knjigu “Tata ti si lud” planirane u dvije kakanjske osnovne škole, od kojih je prva u četvrtak u 12,30 sati, u OŠ “Mula Mustafa Bašeskija”

tatatisilud

Savremeni društveni tokovi odvlače djecu od knjige, i ne samo djecu.Postavljaja se pitanje - zašto ? Zatim jedno za drugim pitanje: šta treba učiniti da se djeca „vrate” knjizi ? Kakva je uloga bibliotekara ? Kakva je uloga pisaca za djecu ? Kakva je uloga roditelja?

U pokušaju da se dođe do odgovora na ova pitanja Gradska biblioteka Kakanj, već dva mjeseca realizira projekat, pod nazivom: Knjige koje su obilježile djetinjstvo, moje, mamino, tatino ...

Projekat podrazumjeva uključivanje djece i roditelja u čitanje knjiga. Naime, na policama Gradske biblioteke, ljudi iz ove ustanove, odabrali su jednu od knjiga koja se posebno čitala u nekoj od generaciji s kraja prošlog vijeka. Odlučili su da za realizaciju projekta to bude knjiga Vilijema Sarojana „Tata, ti si lud“. Na ovaj način djeca su se upoznala sa dijelom literature koju su nekada čitali njihovi roditelji. Cilj je, u ovom vremenu, približiti djecu čitanju knjiga i približiti knjigu djeci za čitanje.

U četvrtak 11. ovog mjeseca u OŠ “Mula Mustafa Bašeskija”, planirano je upoznavanje sa sadržajem knjige "Tata Ti si lud". To će uraditi grupa učenika koje je vodila mentorica Hanifa Ahmetašević. Oni su pročitatali knjigu, razgovarali o pročitanom, a na radionici zakazanoj za četvrtak sadržaj knjige će predstaviti učenicima nižih razreda. Zatim će učenici pisati eseje po završetku projekta.

ludsitataUlomak iz knjige Tata ti si lud, koja govori o odnosu oca i djetate u kojem otac uvijek ima vremena za dijete

U školi „Hamdija Kreševljaković” istu ovu knjigu, svojim vršnjacima će predstaviti deset učenika koje vodi Emina Škorić. Oni će to uraditi krajem ovog mjeseca. Planirano je da u program budu uključeni očevi, koji bi pročitali knjigu i eventualno na radionicama govorili o svojim iskustvima podizanja sinova ili kćeri. Na kraju će učesnici radionica napisati esej o pročitanoj knjizi.

Završna manifestacija ovog projekta planirana je za početak mjeseca aprila, kada će u Gradskoj biblioteci biti priređena debata u kojoj će učestvovati ekipe ove dvije škole.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u