KakanjLive | Četvrtak, 16.07.2020. godine

Devetnaest godina ljubavi prema posljednjoj Objavi

31.12.2018. - Kao i prethodnih osamnaest godina, posljednjeg dana u decembru, po devetnaesti puta, u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Kakanj, održana je kakanjska Večer Kur’ana

Devetnaesta večer počela je u 18,00 sati učenjem Kur’ana i salavatima prilikom ulaska hora polaznika škole Kur’ana. Kao što je to bilo svake prethodne godine, tako je i večeras Sportska dvorana u Kaknju bila pretijesna da primi sve ljude koji su ovim povodom stigli u Kakanj. Iz godine u godinu na ovu večer ibadeta stižu muslimani iz svih krajeva BiH, iz dijaspore, iz Sandžaka, Slovenije, Hrvatske... Kakanjska Večer Kur'ana je i po učesnicima i po posjetiocima već odavno internacionalna manifestacija.

Više godina, voditelj programa ove večeri je glumac Mirza Mušija, a večeras je u najavi dobrodošlicu poželio riječima: „Es-selamu alejkum i dobro došli na devetnaestu tradicionalnu Veče Kur’ana. Draga braćo i cijenjene sestre, devetnaest godina zaredom smo svjedoci Allahove ljubavi prema nama, jer da nije tako mi bi zasigurno bili na nekom drugom mjestu, a ne ovdje! Uzvratimo tu Ljubav, volimo i želimo drugima ono što bi željeli sebi, molimo za druge, jer tako nas uči Allahov Miljenik Ahmed, Muhammed, Mustafa, s.a.w.s. Jedan od onih koji je ispravno shvatio ove Pejgamberove poruke, koji je sa svojim drugovima prije 19 godina iz Ljubavi prema Allahu i Poslaniku i našoj časnoj vjeri Islamu započeo nešto što ni sam nije znao da će postati kao ovo večeras.“

Sve prisutne je pozdravio domaćin večeri glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj mr. Sulejman ef. Čeliković. Zatim su nastupili polaznici Škole hifza, kojeg u Kaknju vodi profesor Elvedin ef. Ibrahimspahić, a čine je tri grupe. Jedna uči Kur’an napamet po krugovima, druga grupa uči zadnja dva džuza Kur’ana, a treća, nova grupa, uči Amme džuz. Sve tri grupe večeras su zajednički nastupile učeći suru El-Infitar.

Specijalni gost večeri bio je hfz. Ishak Daneš, koji je došao iz Turske. Rođen je 1969. godine, a sa 15 godina postao je hafiz. Školu arapskog jezika završio je sa 22 godine, teološki fakultet Ilahijat sa 37 godina. Bio je imam u mnogim džamijama Istanbula. Trenutno je imam u Pijale-pašinoj džamiji. Snimio je 20 cd-ova i cijeli Quran. Gostovao u 37 zemalja. Predsjednik je vakufa za izučavanje Qurana.

Izaslanik Reisu-l-uleme hfz. dr. Kenan ef. Musić obratio se pozdravnim riječima i održao prigodno predavanje.

Kur’an su večeras učili i: hfz. Ibrahim Alparslan, Ibrahim ef. Bilčević, hfz. Ahmed Elias Meherzad.

Ilahijama su ovu večer uljepšali: Ahmed Eljas Meherzade, hor Ak Saray, Bilal Zukan i Ibrahim Bilčević.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u