KakanjLive | Petak, 14.08.2020. godine

Deseti jubilarni festival-Kajde iz naistana

10.12.2017. - U petak 8. decembra na velikoj sceni Kulturno sportskog centra Kakanj, održan je deseti jubilarni festival ilahija i kasida „Kajde iz naistana“. Organizator ovoga već daleko prepoznatljivog festivala je Kulturno umjetničko udruženje „Ak saray“ iz Kaknja

S obzirom da je ovo svojevrsni jubilej, organizator se potrudio da ljubiteljima ilahija i kasida priredi duhovnu gozbu u kojoj su uživali i koju će dugo pamtiti. Nastupili su Ahmed Alili, Idriz Hasanović i Ehli Iman, Mirza Mušija, Bilal Zukan, hor Ak saray, predstavnici tekije „Mesudijje“ te specijalni gost manifestacije Eldin Huseinbegović.

Emotivna reakcija publike

Svaki od interpretatora je dao svoj pečat i formu festivalu, a s obzirom na tematiku kompozicija primjećen je i veliki izliv emocija kod prisutne publike. Ilahije i kaside su napisane s velikom ljubavlju te onaj ko ih sluša i razumije one utiču na širenje pozitivne energije i vrijednosti. Pošto je ovo bio i jubilarni deseti festival ovu večer se prisjetilo i nekih aktivnosti i projekata koje je Ak saray realizovao u predhodnom periodu.

Festivalska noć je iskorištena da se zahvali svim pojedincima i institucijama koji godinama podržavaju aktivnosti Ak saray-a . Također je istaknuto da samo upornim radom i kontinuitetom dolaze rezultati.

“Takvi rezultati su svojevrsni trag onoga što uradimo sve dok imamo priliku i mogućnosti na ovome svijetu. Mi već sada razmišljamo da naredni festival organizujemo u većem prostoru, jer je velika sala Doma kulture postala tijesna za ljubitelje i vjerne pratioce onoga što Ak saray radi godinama”, reko je Abdurahman Zukan, utemeljitelj festivala “Kajde iz naistana”.

Dio urađenog u deceniji djelovanja

Izdvajamo neke od projekata realizovanih od 2007. godine. Album "Bir Allah" sa deset ilahija i kasida, DVD sa deset spotova, realizovano sa produkcijom NTV IC Kakanj. Singl "Ahmede Muhammede". Organizacija više tribina, promocija, obilježavanje godišnjica. Izuzetna suradnja sa bošnjačkom dijasporom. Emisija "Bosanski mevlud" i "Hannan" realizovana sa Semerkand Tv Istanbul. Emisija " Stihovi iz aška" realizovana u suradnji sa Federalnom TV. Emisija "Neka mjesec Bosnom veze mehki ćilim harfovima" realizovana sa NTVIC Kakanj. Novi album "JUNUSNAMA" Federalna Tv, emisija o "JUNUSNAMI". CD „U Medinu pošao bih“ i CD
“El-Emin“. I svakako festival “Kajde iz naistana” kroz koji su do sada prošli skoro svi horovi i pojedinci koji njeguju i vole ovu vrstu muzičkog izražaja kako iz zemlje tako i šire.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u