KakanjLive | Subota, 04.07.2020. godine

Delegacija iz Poljske posjetila Kaknju

22.06.2020. - Nastavak ranije uspostavljene saradnje, jedna od tema interes za banje Tičići

poljskaU uredu načelnika Općine Kakanj Aldina Šljive upriličen je prijem za predstavnike delegacije iz Republike Poljske koju čine Krzysztof Sobejko, načelnik Općine Ležajsk, Tomasz Czop, direktor Biroa za rad Okruga Ležajsk, Robert Rumierz, poduzetnik, i Marek Pankiewicz, direktor Fondacije „Solunska braća – Ćirilo i Metodije”. Također, posjeti prisustvuje Ismail Šehić, direktor Fondacije Bosnian

Representative Association for Valuable Opportunities – BRAVO”. Veliku ulogu, doprinos i pomoć u realizaciji ove posjete dale su navedene Fondacija „Solunska braća – Ćirilo i Metodije” iz Poljske i Fondacija „BRAVO” iz BiH, koje su kao partnerske organizacije realizirale brojne projekte koji se finansiraju iz fondova Evropske unije.

Podsjećamo, u mjesecu januaru tekuće godine delegacija Općine Kakanj boravila je u studijskoj posjeti Okrugu Ležajsk, kojeg čine pet općina, a u cilju razvijanja i jačanja veza između lokalnih zajednica Evropske unije, uspostave i održavanja partnerskih i prijateljskih odnosa, te razmjene iskustava i informacija u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, sporta, turizma, socijalne politike i  kao i provedbe zajedničkih projekata.

Posljednjeg dana posjete, predsjednik Okruga Ležajsk i načelnik Općine Kakanj potpisali su poseban dokument o budućoj saradnji između Okruga ležajsk i Općine Kakanj, te dogovorili konkretne aktivnosti u vezi realizacije određenih projekata koji se finansiraju iz EU fondova, posjete kakanjskih poljoprivrednika Poljskoj, razmjene učenika, uzvratne posjete delegacije Okruga Ležajsk Kaknju i ostale vidove međusobne saradnje.

Naglasak današnje posjete jeste upravo konkretizacija saradnje, sa posebnim osvrtom na iskoristivost termomineralnog izvora u Tičićima. S tim u vezi, danas su prezentovani potencijali koje banje u Tičićima mogu ponuditi zainteresovanim investitorima.

Tom prilikom su uručeni prigodni pokloni sa motivima kakanjskih kulturno-historijskih znamenitosti i domaćim poljoprivrednim proizvodima.

Gosti iz Poljske su izrazili zadovoljstvo uzvratnim susretom i nastavkom međusobne saradnje koja se odvija u pravom smjeru.

U sklopu njihovog boravka u Kaknju, posjetili su Muzej Kaknja, a potom i područje termalnih voda Tičići, s ciljem terenskog sagledavanja termomineralnih potencijala.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u