KakanjLive | Subota, 06.06.2020. godine

Delagacija iz Republike Turske posjetila Kakanj

10.07.2017. - Kakanj je posjetila delegacija iz Republike Turske koju je predvodio počasni konzul BiH u Izmiru Kemal Baysak

Povod za posjetu delegacije Bosni i Hercegovine je prisustvo obilježavanju 22.godišnjice genocida u Srebrenici, a planom posjete definisana je i posjeta Kaknju – gradu prema kojem počasni konzul Baysak i članovi Federacije udruženja kulture BiH u Turskoj osjećaju posebnu emociju.

Delegacija iz Republike Turske je predvodio počasni konzul BiH u Izmiru Kemal Baysak. U sastavu delegacije bili su predstavnici udruženja koja okupljaju građane Turske čiji su preci porijeklom iz BiH. Među gostima su bili i Eşref Temiz, predsjednik Federacije udruženja kulture BiH u Turskoj, njegovi zamjenici Cemal Şenel i Ergün Erkap, članovi Upravnog odbora Federacije Zekai Erşan i Mustafa Güneş… Domaću delegaciju, činili su predsajedavajući Općinskog vijeća Slaven Katičić, općinski načelnik Nermin Mandra, sa prvim saradnicima Enverom Kusićem, Rešadom Zaimovićem, Ferdom MijačBahrudinom Arnaut,  zatim izvršni direktori u Rudniku Kakanj i Tvornici cementa, Muhamed Plasto, opdnosno Izudin Neimarlija, direktor JU KSC Kakanj Aldin Šljivo...

Posjeta je bila prilika da se prijatelji susretnu, da se razgovara o aktivnostima koje su u Kaknju realizirane proteklih godinu dana, da se razmotri proširenje saradnje sa plana kulture i međusobnog upoznavanja i druženja mladih (smotre KUD-ova u Kaknju i bratskoj općini Aliağa) na plan sporta…

Razmijenjeni su i prigodni darovi u znak sjećanja na posjetu Kaknju.

turcispomenik

Gosti su izrazili i želju da posjete Gradski spomen-park u kojem su, zajedno sa načelnikom Mandrom, odali počast i položili cvijeće na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. i Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašistikog rata 1941-1945.

Kemal Baysak je počasni građanin nekoliko općina i gradova u BiH, a trg u gradskoj jezgri Kaknja nosi njegovo ime.Gosti i domaćini posjetili su i ovaj Trg na kojem se nalazi Sahat kula sa pločom na postamentu na kojoj piše: Trg Kemala Baysak.

turcitrg

Kemal Baysak je rođen 31. januara 1933. godine u Izmiru, općina Karšijaka, kao unuk porodice Grebo iz Ljubinja sa očeve strane i Resulović iz Trebinja sa majčine strane. Porodica je izbjegla 1878. godine iz BiH u Tursku. Unatoč činjenici da ima više od 80 godina, Kemal Baysak je i ove godine, kao i svih proteklih godina, čest gost u brojnim gradovima BiH gdje pomaže na humanitarnom planu i planu kulturnog i svakog drugog zbližavanja naroda BiH i Turske, a svake godine predvodi višečlane delegacije iz Turske na obilježavanju godišnjica genocida koji se dogodio u Srebrenici. Zahvaljući njegovom angažmanu u BiH su stigle i brojne donacije iz Turske.

Vijeće ministara BiH, na sjednici održanoj 12. septembra 2002. godine, donijelo je odluku o imenovanju Kemala Baysaka za počasnog konzula BiH u Republici Turskoj, sa sjedištem u Izmiru.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u