KakanjLive | Petak, 05.06.2020. godine

Debata o spomenicima kulture pripala afirmacijskom timu

14.04.2017. - Pobjedio je afirmacijski tim koji je dokazivao značaj i brigu društvene zajednice o kulturno historijskim spomenicima

Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj odjeljenje – Muzej Kaknja povodom obilježavanja 15. aprila Dana Općine Kakanj u četvratak 13. aprila, organizovali su debatu na temu “Značaj kulturno-historijskih spomenika Općine Kakanj”.

Nakon uvodih izlaganja, pitanja i odgovora, za pobjednike debate proglašen je afirmacijski tim, kojeg su sačinjavali: Vahidin Kadrić, Elvedin Smajić i Nermana Kulović.U negacijskom timu bili su: Nedima Abaz, Aida Kokošija i Almir Kubura. Svi su učenice trećeg razreda rudarskog smjera u Srednjoj mješovitoj školi Kakanj.

Glavni cilj debate bio je da se učenicima pruže osnovne informacije o kulturno-historijskim spomenicima te da se nauče štiti i njegovati kulturnu baštinu od značaja za lokalnu zajednicu, ali i za Bosnu i Hercegovinu. U petnaestodnevnim pripremama koje je vodila profesorica demokratije i ljudskih prava Denisa Mušija, učenici su prikupljali i izučavali podatke o kulturno historijskim spomenicima sa područja Općine Kakanj. Tako je afirmacijska ekipa pokušala dokazati značaj spomenika poput Zgošćanskog stećka, ili stare bosanske kuće u Kraljevoj Sutjesci uiz dokazivanje brige adekvatne brige društvene zajednice za njihovo očuvanje. Negacijska ekipa je opet pokušala dokazati nedovoljnost i nedosljednost društvene zajednice za značaj i očuvanje spomenika kulture.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u