KakanjLive | Četvrtak, 13.08.2020. godine

Dan žalosti u cijeloj BiH

28.10.2018. - Današnji dan, ponedjeljak, 29. oktobra, proglašen je Danom žalosti u cijeloj BiH

zastvanapolakoplja

Vlada Federacije BiH je na hitnoj telefonskoj sjednici, u subotu 27. oktobra, održanoj na inicijativu federalnog ministra unutrašnjih poslova, povodom mučkog ubistva časnih policajca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, 29. oktobar 2018. godine proglasila Danom žalosti u Federaciji Bosne Hercegovine.

Vlada Republike Srpske također je na telefonskoj sjednici donijela odluku da ponedjeljak, 29. oktobar, proglasi Danom žalosti u Republici Srpskoj, zbog ubistva dvojice policajaca, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Na svim zgradama javnih institucija u Bosni i Hercegovini zastave će biti spuštene na pola koplja, kulturne i sportske manifestacije biće prilagođene datim okolnostima, a javni emiteri su dužni programsku šemu prilagoditi Danu žalosti.

Šehović i Vujinović su kao pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, živote položili obavljajući teški i odgovorni posao, štiteći ljudske živote, imovinu građana i pravni poredak naše zemlje.

Podsjećamo, u petak ujutro su u sarajevskom naselju Alipašino Polje automafijaši pucali na policijski automobil i jednog policajca ubili na mjestu događaja, a drugog teško ranili.

Na mjestu napada stradao je Adis Šehović, dok je njegov kolega Davor Vujinović preminuo u bolnici nekoliko sati kasnije. Na policajce su ispaljeni rafali iz automatske puške dok su se nalazili u automobilu bez šanse da uzvrate.

Ukop ubijenih policajaca Davora Vujinovića i Adisa Šehovića obaviće se u ponedjeljak 29. oktobra. Sahrana Vujinovića održaće se na sarajevskom groblju Sveti Josip u 12.15, dok će dženaza Šehoviću biti klanjana na mezarju Buća Potok u 14.30 sati.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u