KakanjLive | Četvrtak, 09.07.2020. godine

Dan sjećanja na žrtve iz Poljana

08.06.2016. - U Poljanima kod Kraljeve Sutjeske, u četvrtak 9. juna 2016. godine, bit će obilježena 23. godišnjica ubistva sedmoro civila

poljaninajava

U Poljanima kod Kraljeve Sutjeske, u četvrtak 9. juna 2016. godine, bit će obilježena 23. godišnjica ubistva sedmoro civila koji su ubijeni u šumi Klašnica, između Poljana i Kraljeve Sutjeske.

Programom je planirano nekoliko aktivnosti kojima će dostojanstveno i sa pijetetom biti obilježen 9. juni – Dan sjećanja na žrtve zločina koji se dogodio u Poljanima i Dan logoraša općine Kakanj:
10:00 sati, polazak građana Kaknja autobusima od džamije u Zgošći prema Poljanima, uz stajanja na usputnim autobuskim stajalištima;
11:00 sati, Program na Spomen-obilježju žrtvama zločina u Poljanima:
– obraćanje Mandžuka Tahira, predsjednika Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj;
– obraćanje načelnika Općine Kakanj Nermina Mandre;
– polaganje cvijeća.
12:00 sati, vjerski program u mektebu u Poljanima (učenje mevluda).
Pozivamo građane da prisustvuju obilježavanju 9. juna – Dana sjećanja na žrtve svirepog zločina koji se dogodio u Poljanima i Dana logoraša općine Kakanj.
9. juna 1993. godine u selu Poljani (općina Kakanj) počinjen je stravičan zločin nad nedužnim ljudima. Ubijeni su: Meho Jusić, Nedžad Kadrić, Rifet Mehak, Latif Mehmedović, Mehmedalija, Safet i Fehim Topalović. Zločin je počinjen nad sedmoro nenaoružanih i potpuno nedužnih lica od kojih su trojica bila u dobu starosti. Ustanovljeno je da su pomenuta lica odvedena od svojih kuća u selu Poljani 9. juna 1993. godine od strane pripadnika Vojne policije HVO-a Kakanj, osim Latifa Mehmedovića koji je zatečen na cesti u blizini Kraljeve Sutjeske i odveden od strane pripadnika HVO-a. Ova lica su bila zatočena u područnoj školi u Poljanima gdje su maltretirana i mučena.
Tijela su pronađena u masovnoj grobnici, u šumi Klašnica u blizini Poljana. 

KakanjLive/Press Općine Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u