KakanjLive | Utorak, 19.01.2021. godine

Dan Patriotske lige Kakanj i Četa Bosna

03.03.2019. - Prva organiziorna vojna formacija u Kaknju formurana je 3. marta 1992.godine. Ona će kasnije dobiti ime Četa “Bosna”, a u utorak 5. marta u 16.00 sati, ispred Kuća Salihbegovića, biće položeno cvijeća kao znak sjećanja na formiranje i postrojavanje prve jedinice Patriotske lige Kakanj

spomenploca
Trećeg marta 1992.godine u Kaknju je formirana četa “Bosna”, prva organizirana jedinica Patriotske lige Kakanj, pa se ovaj datum obilježava kao Dan Patriotske lige Kakanj. U noći 3.marta 1992.godine, u kući Ibrahima Salihbegovića, Senad Zaimović je okupio petnaestak najpouzdanijih momaka, provjernih patriota i saopštio im da je potrebno formirati jedinicu koja će u slučaju napada agresora stati u odbranu naroda. Odmah je rečeno da kalkulisanja nema, ko će kalkulisati neka odustane. Niko se nije pokolebao, svi su bili odlučni da brane svoj narod i po cijenu života . Odmah nakon formiranja izvršeno je opremanje jedinice naoružanjem, uniformama i materijalno-tehničkim sredstvima, a započela je i obuka. Osnovna namjena jedinice bila je suprotstavljanje agresiji i zaštita vitalnih objekata na području Kaknja.

Prvi pripadnici čete „Bosna“ koja će svoje ime dobiti nakon prvih uspješnih akcija bili su: Zaimović Senad (komandir), Zaimović Mirsad, Salihbegović Azerin, Delić Halid, Ljubović Samir, Zaimović Senad, Salihbegović Nermin, Salihbegović Edin, Balešić Derviš, Šemić Mustafa, Mušija Ibrahim, Sarač Ibrahim, Tursum Zijad, Haračić Midhat, Čaluk Ertan, Čaluk Juksel, Ljubović Haris i Sarajlić Jasmin.

Komandiri čete kroz njen slavni ratni put bili su: Zaimović Senad, Neimarlija Enez, Čaluk Ertan, Haris Ljubović i Ajdinović Dževad.
Prvi zadatak koji je povjeren četi “Bosna” bio je zarušavanje puta prema Kamenici jer je postojalo saznanje da neprijateljske snage iz Kamenice dolaze u izviđanje na Ponijere. Zadatak je uspješno izveden 4. aprila 1992. godine.

U aprilu 1992. godine jedan dio jedinice zaposjeda vikend-naselje Ponijeri, te vrši izviđanja prema Kamenici, a uspostavljeni su i kontakti sa seoskim stražama u Brnjicu i Patriotskom ligom Zenica.

Nakon prvih uspješnih akcija, rahmetli Midhat Haračić četi daje ime “Bosna”, te izrađuje njenu zastavu. “Bosna” je tada brojala oko 50 boraca.
Četa “Bosna” je 18. maja 1992.godine učestvovala u zaustavljanju kolone JNA koja je krenula iz kasarne u Zenici.

kucasalihbegovica

Spomen-ploče na kući Ibrahima Salihbegovića u kojoj je formirana četa “Bosna” otkrivena je 3. marta 2016.godine (kuća u blizini Mosta šehida, MZ Kakanj II). U utorak 5. marata na ovom mjestu biće evocirane uspomene na pripadnike i dane osnivanja prve kakanjske ratne jedinice. Dakle, 5. marta u 16.00 sati, ispred Kuća Salihbegovića, biće položeno cvijeća kao znak sjećanja na formiranje i postrojavanje prva jedinica Patriotske lige Kakanj.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u