KakanjLive | Subota, 08.08.2020. godine

Dan nezavisnosti-Položeno cvijeće u Gradskom spomenparku

01.03.2019. - Cvijeće su položili načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo, predstavnici boračkih organizacija, predstavnici privrednih subjekata, građani Kaknja…

U okviru Programa obilježavanja 1.marta – Dana nezavisnosti BiH, danas je u Gradskom spomen-parku u Kaknju položeno cvijeće na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina i Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. godina.

Prisutnima u Gradskom spomen-parku obratili su se načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo i predsjednik Skupštine Saveza udruženja/boračkih organizacija općine Kakanj (SUBOK) Ferid Trako.

aldinspomenikAldin Šljivo: Nema opravdanja za nedolazak na ovo mjesto

- U ovaj prostor što češće trebaju dolazi učenici škola, studenti i omladina. Ovdje se trebaju održavati časovi historije. Ništa ne košta barem jednom u godini izaći iz učionica s djecom, doći ovdje i održati čas historije. Ne postoji neko ko bi takvu aktivnost mogao zabraniti ili sankcionisati. Postoji bezbroj načina da nove generacije uče o periodu između 1992. i 1995. godine. Nije više opravdanje ni nepostojanje ove tematike u nastavnim planovima. Postoje vannastavne aktivnosti.Ne smijemo dozvoliti da nove generacije ne znaju šta se dešavalo u ratu. Oni moraju naučiti ko je bila Armija Republike BiH, oni moraju znati kako se branila država, oni moraju čuti kako se stekla i odbranila nezavisnost Bosne i Hercegovine.Nema opravdanja za nedolazak na ovo mjesto.Oslobodimo se nejasnog i neopravdanog straha da jače i upornije učimo mlađe generacije o našoj historiji. Moramo ih naučiti tome. Moramo ih osnažiti da vole ovu državu i da sutra oni budu čuvari onoga za što su šehidi i poginuli borci dali svoje živote, rekao je u svom obraćanju prisutnima u Gradskom spomen-parku načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo.

Veliku fotogaleriju pogledajte na: facebook kakanjlive

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u