KakanjLive | Subota, 04.07.2020. godine

Članovi Patriotske lige se družili na Bočici

08.10.2017. - Još jednom oživljena sjećanja na osnivanje, predratno i ratno djelovanje Patriotske lige Kakanj

Povodom 25. godišnjice osnivanja Patriotske lige, na Bočici je u subotu 7. oktobra održano druženje članova Patriotske lige Kakanj - ljudi koji su bili sudionici i graditelji bosanskohercegovačke državnosti i slobode, onda kada mnogi nisu mogli ni spoznati o kakvom razaranju i uništavanju hiljadugodišnje bosanske državnosti se radi.

Uz prigodno druženje, evociranjem sjećanja na to vrijeme, poredeći današnje političke prilike i otvoreno pozivanje na aktualno, isto secesionističko razgrađivanje BiH kao i devedesetih godina, članovima PL Kakanj obratli su se predsjednik Skupštine PL Kakanj Sejad Zaimović, Elvedin Šehagić komandat štaba TO Kakanj, general Džemal Merdan, te načelnik Kaknja Nermin Mandra.

Da se podsjetimo...

Patriotska liga BiH nastajala je u veoma složenim političkim i vojnim prilikama raspada Jugoslavija. Bosna i Hercegovina se našla na razmeđu i vjetrometini velikosrpskih i velikohrvatskih interesa. U Sloveniji je rat bio završen. U Hrvatskoj se vodio.
U Bosni i Hercegovini su Srpska demokratska stranka i Jogslavenska narodna armija naoražali paravojne formacije, formirali vlast na teritoriji koju su kontrolisali. S druge strane Hrvatska demokratska zajednica potpomognuta od državnog i vojnog vrha iz Zagreba, formirala je svoje teritorijalne jedinice, naoružala postrojbe HVO...
Samo je još Stranka demokratske akcije sa dijelom opozicionih partija izražavala otvorenu borbu za jedinstvenu BiH. Proglašena je Srpska republika Bosna i Hercegovina 9. januara 1992., sa organizovanim srpskim autonomnim oblastima i preuzetom vlašću u opštinama pod kontrolom SDS-a. Proglašena je i Hrvatska zajednice Herceg Bosna, 18.novembra 1991.godine, u čiji sastav je uključeno 30 cjelovitih i dijelovi teritorija deset općina.

Stranaka demokratske akcije formira Savjet za nacionalnu odbranu

U takvim uvjetima u junu 1991. godine skup bošnjačkih intelektualaca sa prostora Jugoslavije i predstavnika Stranke demokratske akcije u Domu milicije u Sarajevu usvoja Proglas kojim se osniva Savjet za nacionalnu odbranu. Savjet je osnovala Stranka demokratske akcije. Zatim je u decembru 1991. godine usvojen Plan odbrane Republike Bosne i Hercegovine kojeg je predstavio brigadni general Sefer Halilović u ime Predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine r. Alije Izetbegovića. Poslije toga je sačinjeno Uputstvo o pripremi i organiziranju Patriotske lige za odbranu Republike Bosne i Hercegovine koje je dostavljeno potčinjenim štabovima Patriotske lige sa definiranim zadacima, te prostornim, manevarskim i pozadinskim jedinicama Patriotske lige.

Prva organizirana jedinica Patriotske lige Kakanj

Tako su, do tada već organizirani članovi Patriotske lige, 3. marta 1992.godine formirili četu “Bosna”, prvu organiziranu jedinicu Patriotske lige Kakanj, pa se ovaj datum obilježava kao Dan Patriotske lige Kakanj. Bilo je to u kući Ibrahima Salihbegovića.Prvi zadatak koji je povjeren četi “Bosna” bio je zarušavanje puta prema Kamenici jer je postojalo saznanje da neprijateljske snage iz Kamenice dolaze u izviđanje na Ponijere. Zadatak je uspješno izveden 4. aprila 1992. godine.U aprilu 1992. godine jedan dio jedinice zaposjeda vikend-naselje Ponijeri, te vrši izviđanja prema Kamenici, a uspostavljeni su i kontakti sa seoskim stražama u Brnjicu i Patriotskom ligom Zenica.Četa “Bosna” je 18. maja 1992.godine učestvovala u zaustavljanju kolone JNA koja je krenula iz kasarne u Zenici.

Drugo ovogodišnje druženje saboraca Patriotske lige

Druženja saboraca Patriotske lige na Bočici, bilo je drugo ovogodišnje obilježavanje 25. godišnjce Patriotske lige Kakanj. Prvo je održano u martu, kada su na svečanoj akademiji dodjeljena priznanja članovima Patriotske lige.

A.ZEKIĆ/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u