KakanjLive | Petak, 18.06.2021. godine

CIK potvrdio rezultate lokalnih izbora u BiH

01.11.2016. - CIK će 8. novembra dodijeliti certifikate o osvojenom mandatu načelnicima i gradonačelnicima, odnosno vijećnicima i odbornicima u općinskim vijećima i skupštinama opština, odnosno gradskim vijećima i skupštinama

cikpotvrdiorezultate

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj sjednici, u zakonom utvrđenom roku, donijela Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, koji su održani 2. oktobra u našoj zemlji.

Predsjednik Centralne izborne komisije Ahmet Šantić je kazao da je Centralna izborna komisija ukupno primila 207 zahtjeva za ponovno brojanje glasova. Zahtjevi su odbačeni i odbijeni jer nije postojao pravni osnov zbog kojeg bi CIK promijenio odluku.

"Ponovo se brojalo na 54 biračkih mjesta. Na odluku o otvrđivanju i objavljivanja rezultata uložena je 31 žalba. Ukupno je uloženo 75 žalbi gdje su politički subjekti pokušavali iskazati opravdanost", kazao je Šantić.
Napomenuo je da su žalbe sve odluke išle prema Apelacionom odjelu Suda BiH.

"Na sve odluke na koje se neko žalio, Sud je pravovremeno odgovorio i naše odluke postale su pravosnažne", dodao je.

Potvrđivanje rezultata lokalnih izbora obavljeno je u svim izbornim jedinicama u kojima su provedeni lokalni izbori, osim za izborni nivo Stolac, za opštinsko vijeće i načelnika općine Stolac.

CIK će 8. novembra dodijeliti certifikate o osvojenom mandatu načelnicima i gradonačelnicima, odnosno vijećnicima i odbornicima u općinskim vijećima i skupštinama opština, odnosno gradskim vijećima i skupštinama.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u