KakanjLive | Subota, 08.08.2020. godine

Četvrti memorijalni pohod-Globusova staza

10.04.2018. - Protekle nedjelje održan je Četvrti memorijalni planinarski pohod – Globusova staza

globusovastaza

U nedjelju 08.04.2018 godine održan je četvrti po redu pješački pohod pod nazivom "Globusova staza" koja se organizuje u znak sjećanja na Josipa Ivankovića Globusa, jednog od kakanjskih planinara koji je ostavio neizbrisiv trag u djelovanju Planinarskog društva Bobocvac.

Većina starijih Kakanjaca sjeća se pokojnog Josipa koji je čitav svoj život posvetio planini i planinarstvu i jedan je od zaslužnijih što danas još uvijek postoji PD Bobovac išto ovbop društvo ima planinasrki dom na Bočici, koji spada u jedan od najbolčjih objekata takve vrste u BiH.

Njegovo najomiljenije planinarsko ishodište bilo je "Lipničko brdo", odnosno vrh Jezero, najvisočija planinska tačka na području Kaknja, pa je to i krajnje odredište učesnika pohoda „Globusova staza“. Njegovim stopama na vrh koji se nalazi na nadmorskoj visini 1459 metara.

Pohod je počeo okupljanjem i polasak ispred planinarskog doma Bočica.Išlo se maršrutom: Halinovići, Bastašići, Nažbilj, Javorje, Borovički kamen, vrh Jezero, Lipnica, Gornja Lipnica, Bočica - stazom dugom oko 25 kilometara po veoma lijepom i sunčanom vremenu.

Staza je bila veoma zahtjevna sa visinskom razlikom većom od 900 metara, a učesnike je vodio iskusni planinarski vodič Edin Džomba.

Obilazeći ovu kružnu stazu planinari su uživali u ljepotama ovog kraja u vrijeme kada se priroda budi, malo umorni, ali zadovoljni, kako organizacijom pohoda tako i srdačnom dobrodošlicom na domu Bočica gdje su ih dočekali Irfan i Melisa sa tradicionalnim planinarskim čajem od "čubre" i toplom supom.

Pohod je završen uz obećanje - Vidimo se iduće godine na Petom memorijalu „Globusova staza".

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u