KakanjLive | Ponedjeljak, 10.08.2020. godine

Centralno sjećanje na šehide održano u Nažbilju

26.06.2017. - Drugog dana Bajrama, širom kaknjskog općinskog područja posjećena su mezarja uz časno prisjećanje na šehide. Centralno obilježavanje ovog dana za Kakanj održano je u Nažbilju

nazbilj.jpg

Šehidska mezarja širom Bosne i Hercegovine, danas drugig Dana ramazanskog Bajrama, bila su mjesta na kojima su se okupljale porodice, prijatelji, patrioti sjećajuići se najvećih sinova domovine, učenjem Fatihe, Jasina, tevhida. Najviše građana BiH, danas se okupilo u Potočarima, svaki od preko šest hiljada mezara je posjećen od nekog člana porodice ili nepoznatog građanina BiH. U Kaknju centralno obilježavanje Dana šehida, svake je godine u nekom drugom mjestu. Ovoga puta bilo je to planinsko selo Nažbilj, na padinama Lipničkog brda. Šesnaest šehida je iz ovog džemata: Džemal Kovačević, Meho Kovačević, Aziz Kovačević, Hajrudin Salkić, Bajram Salkić, Zahid Odobašić, Rahman Kokić, Redžo Smajić, Omer Alić, Malik Čobo, Nezir Spahić, Šaban Kusić, Ferid Sačić, Nenaid Topalović, Mirzet Čizmić i Jusuf Kadrić.

Zajedno sa domaćinom u Nažbilju imamom Mufidom Halilovićem, mezaraja u Nažbilju i Lipnici su obišli članovi porodica šehida i predstavnici boračkih organizacija iz Kaknja, općinski načelnik Nermin Mandra, i predstavnik Medžlisa islamske zajednice Kakanj Elvedin ef. Ibrahimspahić.

Na šehidskom spomen obilježju u Nažbilju proučeno je ašare, a zatim i tevhid u džamiji.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u