KakanjLive | Četvrtak, 06.08.2020. godine

Centralna bajramska svečanost u Čaršijskoj džamiji

03.06.2019. - Pored bajramskih svečanosti u svim kakanjskim džamijama, centralna svečanost je u Čaršijskoj džamiji, a sabah namaz je u 4:30, dok je Bajram namaz u 5:45 sati

dzamijakakanj
Muslimani u BiH, kao i širom svijeta, sutra dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika kojim se obilježava kraj mjeseca ramazana, odnosno posta.
U Kaknju će se u 04:30 sati oglasiti ezan za sabah-namaz, a bajram-namaz će se klanjati u 05:45 sati. Centralna bajramska svečanost je u Čaršijskoj džaniji, a hutbu će držati glavni imam Medžisa Kakanj Sulejman ef. Čeliković.

Pripreme za obilježavanje Ramazanskog bajrama počinju nakon posljednje mubarek noći Lejletu-l-kadra, kada se čiste kuće i avlije, pripremaju bajramske poslastice, a ukućanima, posebno djeci, pripremaju se bajramluci, odnosno prigodni pokloni. Svi se raduju bajramu, a posebno djeca bajram-banci.

Također, bajram je prilika da se obiđe familija, komšije i u duhu tradicije muslimana je da se bajram čestita naročito onima koji nemaju nikog, jetimima, bolesnima...
Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, prvi dan Ramazanskog bajrama je u utorak, 4. juna, 2019/1440. hidžretske godine. Ramazanski bajram obilježava se tri dana, a drugi dan je Dan šehida.

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj sačinila je Program obilježavanja Dana šehida. Programom je planirano da se u srijedu 5. Juna, drugog dana Ramazanskog bajrama ispred zgrade Medžisa islamske zajednice organizovano pođe u Modrinje i posjeti šehidsko mezarje.Poslije Modrinja planirana je posjeta mezarju u Dumancu u 11.00 sati, a u Lučanima u 11 sati i 45 minuta.
Centralni vjerski program, hatma dova za šehide je u Čaršijskoj džamiji u 12 sati i 15 minuta.

Na prvi dan Bajrama, u 17:00 sati, u dvorani KSC Kakanj, zakazan je i sportski sadržaj, revijalna utakmica u malom nogometu, a sastaju se polaznici škola fudbala FK “Rudar” i FK “Mladost”. Poslije
utakmice svi učesnici će u 19.00 sati u Gradskom spomen-parku položiti cvijeće na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u