KakanjLive | Četvrtak, 04.03.2021. godine

Bruka i sramota od suđenja Poprženkovića i Bilješka

10.11.2018. - Golom Mahira Karića iz 62. minute, Olimpik je osvoji sva tri boda u Kaknju, ali najveće zasluge za trijumf sarajevskih „Vukova“ pripadaju glavnom sudiji Harisu Poprženoviću iz Travnika i njegovom drugom asistentu Borisu Bilješku iz Novog Travnika, koji su svojim tendencioznim i perfidnim suđenjem priredili nezapamćenu bruku i sramotu u Kaknju

Bila je to istinska farsa od suđenja kakvo ne pamte ljubitelji nogometa u Kaknju. Od samog početka utakmice Poprženović je bio 12. igrač gostiju. Svaki kontakt svirao je u korist „Vukova“, koji su ohrabreni takvim suđenjem krenuli ofanzivno, imali terensku premoć i veći posjed lopte. U 10.minuti Osmanović je imao prvu priliku, ali je Bekan odbranio njegov udarac. Osmanović je i u 39. minuti ozbiljno zaprijetio, ali je Bekan ponovo izašao kao pobjednik. Bilo je to sve što smo zabilježili u prvom dijelu igre, koje je proteklo u nervoznoj i rastrganoj igri oba tima.

Gosti su bolje otvorili drugo i poluvrijeme i za samo tri minute preko Osmanovića (52) i Muminovića (55) imali zrele prilike, ali je Amir Bekan sjajnim intervencijama sačuvao svoju mrežu.

U 56.minuti mladi Sedad Subašić odlično je proigrao Mirzu Kovača, ali je Bandović zaustavio udarac Rudarevog najisturenijeg napadača.

U 59.minuti sudija Popreženović čist start Čizmića nad Karićem ocjenjuje nedozvoljenim i svira kazneni udarac za goste. Udarac Mahira Karića iz penala brani fenomenalni Amir Bekan.

Protesti igrača Rudara na dosuđeni penal nisu prestali,a gosti već u sljedećem napadu stižu do vodstva. Rezervista Idriz Džafić odigrao je povratnu loptu Kariću koji pogađa donji desni ugao i matira dotad nesavladivog Bekana. Imali su gosti još jednu šansu preko kapitena Osmanovića, ali je Bekan ponovo bio siguran. U 90+2 minuti Hrelja je u kaznenom prostoru na nedozvoljen način oboren od strane Danijela Stojanovića, ali tendenciozni Poprženović nije dosudio čist kazneni udarac u korist Rudara, što je izazvalo veliki revolt kod igrača i navijača Rudara, koji su plastičnim bocama „zasuli“ pomoćnog suca Bilješka. Samo minutu prije toga Bilješko je pokazo na korner za Rudar kojeg su svi na stadionu vidjeli osim glavnog suca, koji je pokazao da je golaut. Ovo je iznerviralo do tada već ljute navijače Rudara, pa je nesviranje čistog penala došlo kao kulminacija (ne)raspoloženja prema tendencioznim odlikama sudije Poprženovića. Glavni sudija je, poslije „boca u terenu“ prekinuo igru i tek nakon prekida od pet minuta, nakon policijskog udaljavanja navijača sa istočne strane, nastavio utakmicu.

Igrači Rudara su za posljednje dvije minute sudijske nadoknade dva puta bili u prilici da savladaju Bandovića i dođu do izjednačenja. Prvo je mladi Subašić bio u prilici, a zatim kapiten Belmin Kobilica, čiji je udarac sa ivice 16-sterca golman Dejan Bandović izbacio ispod same prečke u korner i spasio siguran pogodak.

O ovom susretu još će se dugo raspravljati jer posmatrač suđenja Alija Lizde je glavnom sucu dao ocjenu 7,4 (opisno, razočaravajuće suđenje s više grešaka), od kojih su najdrastičnije neujednačen kriterij i dosuđivanje nepostojećeg penala za goste, odnosno ne svirajući očiti prekršaj za kazneni udarac za domaći tim.

Vodstvo Rudara najavljuje protest i pismene primjedbe na suđenje i traži od mjerodavnih u NS Federacije da sankcionira Poprženkovića i njegovog asistenta Bilješka, koji su ponovili scenarij iz Goražda kada su zbog napada prekinuli susret koji je Olimpik dobio službenim rezultat (3:0). Opšti je utisak da je isti scenarij mogao biti i u Kaknju, ali bi bilo previše da isti sudija, koji vjerovatno uživa poseban tretmnan i veliku zaštitu u nogometnoj kući Federacije BiH, prekine dvije utakmice u kojima igra Olimpik. Jednu im je poklonio za zelenim stolom , a drugu suđenjem koje je bacilo ljagu na na njega kao čovjeka, na sudijsku organizaciju i nogometni Savez Federacije BiH.

Utakmicu Rudar-Olimpik gledatelji širom BiH mogli su posmatrati na platformi Syti TV i uvjeriti se o skandaloznom suđenju lica, koji, ponavljamo očito imaju zaleđunu od vodećih ljudi iz Saveza i ljubitelji fudbala u Kaknju ne trebaju se čuditi ovoj neviđenoj farsi.

Rudar-Olimpik 0:1

Stadion Rudara. Gledalaca 350. Glavni sudija Haris Poprženović(Travnik), pomoćnici; Adi Šabić (Bihać) i Boris Bilješko(Novi Travnik). Četvrti sudija Emir Spahalić(Mostar). Posmatrač suđenja Alija Lizde(Mostar). Delegat utakmice Halim Stupac iz Bihaća.
Strijelci:0:1 Mahir Karić(62.)
Žuti kartoni:Čehajić, Čizmić, Hrelja i Čiva(90+2.minuta na rezervnoj klupi zbog prigovora na odluku glavnog sudije)kod Rudara,a Mile Pehar kod Olimpika.

RUDAR: Amir Bekan, Belmin Čehajić (od 77.Amel Neimarlija), Dženan Smaka(od 59.Adnan Hrelja),, Fadil Čizmić, Adis Goralija, Omer Musić, Sedad Subašić, Belmin Kobilica, Mirza Kovač, Bajro Spahić, Mustafa Mušija. (od 71.Admir Fočo).Trener: Fadil Hodžić.
OLIMPIK: Dejan Bandović, Đoko Milović, Danijel Stojanović, Elvis Sadiković, Emir Jusić,Milan Muminović,Kerim Tatar(od 73.Mile Pehar),, Mahir Karić, Medin Jusufi(od 59.Idriz Džafić), Dženan Kršić (od 49.Denis Cana). Adnan Osmanović. Trener:Esad Selimović.

M.Komšo i A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u