KakanjLive | Srijeda, 12.08.2020. godine

Brojke na koje Kakanjci mogu biti ponosni

19.12.2017. - Brojke na koje Kakanjci mogu biti ponosni: 8.000 posjeta na predstavama (1.200 više nego u 2016.godini), 23 izvedbe kakanjskih predstava, filmove gledalo 4.500 gledalaca (1.500 više nego u 2016.godini)

jezevapremijera
Tokom 2017.godine u kakanjskom kinu, u parku Doma kulture, te u školskom centru “Europa” prikazano je 11 stranih filmova (6 za odrasle i 5 za djecu) i jedan iz domaće produkcije. U kakanjskom kinu zabilježeno je 4.500 gledalaca što je za 1.500 više u odnosu na prošlu godinu.

U 2017.godini je upriličena i premijera dokumentarnog filma „50 godina javne ustanove – Dom naših želja“ u režiji Mirze Mušije. Cjelokupan projekat je nastao u vlastitoj domaćoj produkciji Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj, u saradnji sa kakanjskom FRAME produkcijom, i ovo je prvi takav projekat u pedeset godina dugoj historiji Ustanove.

Tokom 2017.godine u Domu kulture Kakanj realizirano je 40 pozorišnih aktivnosti. U odnosu na prethodne godine, 2017. je protekla u znaku vlastite produkcije, a brojka od 23 pozorišne izvedbe predstava Dramskog studija Kakanj i Škole glume Kakanj je važan pokazatelj. Domaća kakanjska pozorišna produkcija je u 2017.godini osvojila i nekoliko nagrada. Dramski studio je do danas proizveo 41 predstavu u vlastitoj produkciji (ili koprodukciji sa BNP Zenica i drugim), od čega 5 profesionalnih.

Predstave koje su igrane u prostorijama Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj u 2017.godini posjetilo je 8.000 posjetilaca što je za 1.200 više u odnosu na prošlu godinu.

I ove godine Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj je, u saradnji sa Dječijom, omladinskom i lutkarskom scenom BNP-a Zenica i Forumom građana Zenica, bila dio Internacionalnog festivala edukativnog teatra – IFET, u kojem je učestvovala sa predstavom „Mali princ“.

U Gradskoj galeriji likovne umjetnosti Kakanj u 2017.godini je upriličeno 5 izložbi.

U okviru Kulturno-sportske manifestacije “Kakanjski dani 2017” koja je upriličena u augustu organizirano je više od 50 događaja. Ovogodišnji „Kakanjski dani“ su prepoznati kao jedinstveni, originalni i za sve generacije. U kulturno-umjetničkom dijelu manifestacije bila su zastupljena velika i značajna imena kao što su : Josip Pejaković, Zijah Sokolović, Abdulah Sidran, Goran Milić, Ademir Kenović…

U saradnji Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj, muzičkih bendova, Gradskog hora, Hora “Bostan”, Crkvenog hora, Dramskog studija Kakanj, Škole glume Kakanj, Rudarske limene glazbe, Tamburaškog orkestra i drugih subjekata, u Kaknju je u 2016.godini organiziran koncert domaće filmske muzike “Bilo jednom na Balkanu”. U 2017.godini koncert je zabilježio dva izvođenja, reprizno u Kaknju i gostovanje u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj je uspostavila dobru saradnju sa osnovnim i srednjim školama na području Kaknja. Realizirani su časovi historije u Muzeju Kaknja, radionice u Gradskoj galeriji, filmske projekcije, pozorišne predstave…

Muzej Kaknja tokom 2017.godine organizirao je 56 sadržaja, zabilježio 2.800 posjeta građana i otvorio svoju stručnu biblioteku. U 2017.godini su dovršeni radovi na uređenju nekropole stećaka u Nažbilju, tako da Kakanj sada ima dvije uređene nekropole na kojima će se organizirati časovi za učenike osnovnih i srednjih škola. U toku je i realizacija projekta „Popis stećaka na području općine Kakanj”.

U Sportskoj dvorani Kakanj tokom 2017.godine (bez decembra) organizirano je ukupno 67 utakmica u okviru prvenstava, kup takmičenja i prijateljskih susreta. U Sportskoj dvorani Kakanj, promatrajući aktivnosti upriličene na parketu ovog objekta, odrađeno je 2.129,5 sati, u sali na posljednjoj etaži objekta “ReAl” 869,5 sati, u kuglani 587,5 sati i trim kabinetu 334 sati, dok je ski-lift Ponijeri radio 156 sati.

U dvoranskim kapacitetima kojima upravlja Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj organizirani su i brojni drugi sadržaji u kojima se Ustanova pojavljuje kao organizator ili suorganizator: Liga mjesnih zajednica, Biznis liga, Novogodišnji turnir, humanitarne utakmice, takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola, male olimpijske igre, turnir u bilijaru…

U Sportskoj dvorani Kakanj u 2017.godini odigrana je i utakmica ženskih odbojkaških reprezentacija BiH i Švedske.

Novitet u 2017.godini bila je terafleks podloga u sali na posljednjoj etaži objekta “Real” u svrhu igranja tenisa.

Kakanjsku savremenu četverostaznu kuglanu u 2017.godini je koristio i Kuglaški klub “Čelik” Zenica za treninge i odigravanje prvenstvenih utakmica.

U okviru Kulturno-sportske manifestacije “Kakanjski dani” organizirano je 15 sportskih aktivnosti: turnir u odbojci, rukometu i basketu, paintball turnir, rapid nogomet, turnir u stonom tenisu, biciklistička utrka, ulična trka, prezentacija borilačkih sportova i šahovski turnir…

Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj je “produžena ruka” Općine Kakanj. U njenom sastavu djeluju Sportska dvorana, kuglana, dvorana na posljednjoj etaži objekta “ReAl”, kultni školski Caffe bar “Evropa”, Dom kulture sa velikom (kino) salom, Muzej Kaknja, Gradska galerija likovne umjetnosti, Omladinski centar i ski-lift Ponijeri. Ustanova se finansira općinskim budžetskim sredstvima, ali i sama ostvaruje određenu dobit iz koje investira u razvoju kapaciteta i infrastrukture kojom upravlja.

PRES OPĆINE KAKANJ

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u