KakanjLive | Subota, 06.06.2020. godine

Broj oboljelih od karcinoma u Kantonu i Kaknju

28.08.2018. - Kantonalni Institut za zdravlje i sigurnost hrane saopštio je da je na području Zeničko dobojskog kantona zabilježeno 1.067 oboljelih od malignih neoplazmi, od čega na području Kaknja 108 oboljelih

institutzzdravlja

Prema podacima iz Registra INZ, na području ZDK tokom 2017. godine zabilježeno je ukupno prijavljenih 1.067 oboljelih od malignih neoplazmi (kancera). Kad je u pitanju morbiditet, odnosno, broj oboljelih na 1000 stanovnika, u ZDK je taj broj manje od tri oboljela na 1000 stanovnika i iznosi 2,955. Sličan je odnos i u Kaknju. Nešto je manji od kantonalnog prosjeka. Iznosi 2,901, dakle skoro tri oboljela na 1000 stanovnika.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane kontinuirano vodi evidenciju o broju oboljelih od malignoma, putem registra, koji se "puni" prikupljenim podacima iz "Prijava oboljelog od maligne neoplazme". Te prijave su, prema važećim propisima, obavezni dostavljati nadležni ljekari svih nivoa zdravstvene zaštite.Kako navode iz instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), ovu obavezu ne ispunjavaju svi, pa se podaci iz Registra moraju uzeti sa izvjesnom rezervom.

Porast broja oboljelih na području Federacije BiH

Ipak, na osnovu prikupljenih podataka, evidentan je sveukupan porast oboljevanja od malignih neoplazmi u posljednjih sedam godina, što se odnosi i na mlađu populaciju. Blagi trend porasta oboljevanja od malignih neoplazmi prisutan je na cijeloj teritoriji FBiH.
Prema izvještajima federalnog Zavoda za javno zdravstvo (FZJZ) najviše oboljelih je evidentirano u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a Zeničko-dobojski kanton je treći po obimu oboljevanja na području FBiH. Naravno i ove podatke treba uzeti sa rezervom zbog nepotpunog prijavljivanja oboljelih.

Najviše oboljelih je u starosnoj dobi

Najviše oboljelih je starosne dobi iznad 65 godina (596 prijavljenih slučaja), zatim za dob od 50 do 64 godine (376 prijavljenih), dobi 25-49 godina (83 prijavljena), dobi od 15-24 godina (četiri prijavljena slučaja), od 7-14 godina (tri prijavljena slučaja), i na kraju 0-6 godina (pet prijavljenih slučaja). Prosječna starost oboljevanja od malignih neoplazmi je 65 godina.

Vodeće maligne neoplazme

Na osnovu pristiglih prijava u Institutu kažu da se može govoriti nekoliko vodećih malignih neoplazmi kod muškaraca i kod žena. Vodeće maligne neoplazme kod muškarca su neoplazme pluća, bronhija i traheja (27% oboljelih); kolorektalni (rak debelog crijeva) 13 posto, prostate 9 posto, jetre 6 posto. Vodeće maligne neoplazme kod žena su karcinom dojke - 21 posto, genitalnog sistema - 13 posto, kolorektalni (rak debelog crijeva) 12 posto, traheja, bronh, jezik 7 posto. Prosječna starosna dob za oba pola oboljevanja od malignih neoplazmi je 65 godina.

Redovni pregledi kao prevencija kod malignih bolesti

Maligne bolesti su zloćudni tumori. Ako se otkriju na vrijeme, maligne bolesti se mogu kontrolisati i lijčiti. Podmukle su jer često ne daju simptome, ili daju simptome koji liče na druge, mnogo manje ozbiljne bolesti. Tek u odmakloj fazi većina zloćudnih tumora vidimo simptome, koji potiču od organa napadnutog tumorom. Zato su jako važni redovni sistematski pregledi. Maligne bolesti nastaju jer odbrambene sposobnosti organizma ne mogu da se izbore sa oksidativnim stresom.Štetni uticaji na organizam stvaraju oksidativni stres. Ti štetni uticaji su situacije iz svakodnevnog života: psihički stres, loše navike u ishrani, nepravilna fizička aktivnost, previše zagađeni vazduh, voda i hrana, prekovremeni rad, kao i nedovoljno sna.

KakanjLive/ Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u